Ara fa 24 anys, l’Exèrcit Zapatista d’Alliberament Nacional (EZLN) protagonitzava un aixecament guerriller contra l’Estat mexicà per reivindicar els drets dels pobles indígenes. Aquest 2018, el moviment zapatista pot fer història si aconsegueix els avals per concórrer a les eleccions presidencials de Mèxic. La seva candidata: una metgessa tradicional indígena.

María de Jesús Patricio, coneguda popularment com a Marichuy, és la cara visible del moviment indígena que, per primera vegada, contempla la via electoral dins la seva estratègia. Encara que la candidata repeteix una vegada i una altra que és una simple ‘vocera’ (portaveu) dels “pobles originaris”, el cert és que la política mediàtica d’avui en dia l’ha situada en el punt de mira de les crítiques i les lloances.

 

L’ANTIHEROÏNA QUE VOL MANAR OBEINT

“Restituir el respecte cap als pobles originaris. No se’ls ha tingut en compte per a res i se’ls deu molt. Han estat abandonats i oblidats”. Amb veu suau, pausada i contundent, Marichuy responia a una entrevista en què se li preguntava sobre el deute que té Mèxic amb les comunitats indígenes.

Precisament, va ser el Congrés Nacional Indígena (CNI), moviment impulsat per l’Exèrcit Zapatista el 1996, qui el maig passat va constituir la candidatura que ara encapçala Marichuy com a reacció davant la presidència d’Enrique Peña Nieto, marcada per reformes liberalitzadores, l’assassinat dels 43 estudiants d’Ayotzinapa o xifres rècord de feminicidis. “No em van posar per ser la presidenta, sinó la portaveu d’un Govern que obeeixi el poble”, insisteix sempre Marichuy,  tot defugint la qualificació de líder.

 

La candidatura de Marichuy no es basa en la lògica de guanyar vots, sinó de visibilitzar els problemes i organitzar-se

 

“Manar obeint” és un dels principals lemes del moviment, des del qual aquesta metgessa tradicional d’ètnia nahua reivindica unes institucions al servei de les comunitats indígenes. Nascuda en una família d’agricultors a l’estat de Jalisco fa 53 anys, és experta en herbologia i fa dues dècades que està implicada en política. L’aixecament del 1994 va ser “summament inspirador” per ella i considera que actualment les condicions de les comunitats indígenes són pitjors que les que van precedir la revolta zapatista.

És una antiheroïna. Representa tot el contrari de la política professional. Parla amb senzillesa i profunda saviesa en lloc d’utilitzar la retòrica dels partits polítics”, defineix per HEMSFÈRIA Gilberto López y Rivas, exassessor de l’Exèrcit Zapatista. Aquest antropòleg actualment implicat en la campanya de Marichuy considera la portaveu indígena una dona “preparada i compromesa amb una trajectòria de lluita social”.

 

UN CAMÍ PLE D’OBSTACLES

La voluntat de la candidatura indígena, però, no és suficient per aconseguir que els mexicans trobin paperetes de Marichuy als seus col·legis electorals. La sacrosanta autoritat electoral mexicana, l’Institut Nacional Electoral (INE),  no ha deixat gens fàcil les coses a les candidatures independents que per primera vegada podran participar en uns comicis presidencials. Han d’aconseguir abans del 19 de febrer 850.000 signatures i l’equivalent a l’1% del cens electoral de 17 dels 32 estats mexicans.

Diego Luz: “Hi ha partits polítics que amb 200.000 afiliats ja poden presentar un candidat presidencial mentre que Marichuy en necessita quasi un milió. Aquesta disparitat és injusta”

“Hi ha partits polítics que amb 200.000 afiliats ja poden presentar un candidat presidencial mentre que Marichuy en necessita quasi un milió. Aquesta disparitat és injusta”, critica Diego Luz, membre de la Xarxa Universitària de Suport al Consell Nacional Indígena que s’ha bolcat amb la recollida de signatures.

Centenars de joves com en Diego s’estan mobilitzant per la capital mexicana i la resta del país de manera voluntària per aconseguir les firmes per Marichuy. “Són joves precaritzats que treballen 8 hores i després van a recollir signatures. No disposem dels diners de l’Estat ni del marit”, explica Rivas en referència als dos aspirants independents que lideren la recollida de signatures: el governador de Nuevo León, Jaime Rodríguez, i l’ex primera dama Margarita Zavala.

 

Marichuy propaganda indigena mexicMarichuy necessita més de 800.000 avals per presentar-se a les eleccions | Eduard Ribas

 

El mecanisme d’avals tampoc facilita les coses. Els voluntaris necessiten telèfon mòbils compatibles amb l’aplicació oficial de l’INE, requisit inassumible per algunes comunitats indígenes. A més, cal que el firmant accepti una fotografia del carnet d’identitat i enviar les dades en un procés que pot durar 15 minuts per persona. “Tot aquest món suposadament modernitzador és una paradoxa racista perquè volen que siguem com ells”, sentencia Rivas, que recorda que són una candidatura indígena amb un pressupost de només 250.000 pesos (11.000 euros).

 

EIXAMPLAR L’ELECTORAT

Per tal que la candidatura tiri endavant, Marichuy necessita eixamplar els seus suports més enllà de les comunitats indígenes (14 dels 130 milions de mexicans) . En aquest sentit, la comunitat universitària és una oportunitat d’or, ja que el discurs zapatista en defensa de l’educació pública i profundament feminista empatitza amb bona part del jovent.

Per això, Marichuy va protagonitzar a finals de novembre un acte multitudinari a la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM), on va rendir homenatge a la jove Lesvy Osorio, assassinada l’any passat pel seu xicot a una cabina telefònica de la universitat.

 

Marichuy estudiants UNAM indígenes educacióLa defensa de l'educació pública i profundament feminista empatitza amb bona part del jovent | Eneas Mx

 

Vosaltres, el jovent, sou una gran llum entre la mort i la foscor. Sou un motiu per seguir lluitant per allò que els poderosos més temen: la democràcia, la justícia i la llibertat”, va asseverar davant de milers d’estudiants que l’ovacionaven. Molts d’ells formen part dels 130.000 suports que la candidatura ha recaptat fins avui.

L’argumentari que utilitzen els voluntaris en la recerca de signatures és fer entendre que la candidata indígena no es dirigeix només als pobles originaris. “La candidatura posa sobre la taula temes que afecten a tothom com la violència, la pobresa o el masclisme”, assegura en Diego.

 

UNA ESQUERRA DIVIDIDA?

El principal favorit de les eleccions segons els sondejos  és el progressista Andrés Manuel López Obrador, un veterà de la política mexicana que ha perdut dues vegades els comicis presidencials entre acusacions de frau electoral. Des del seu partit, Morena, no veuen amb bons ulls la candidatura de Marichuy, doncs creuen que pot dividir el vot de l’esquerra mexicana en unes eleccions crucials.

Diego Luz respon que la candidatura de Marichuy “no es basa en la lògica de guanyar vots sinó visibilitzar els problemes i organitzar-se”. La mateixa Marichuy afirmava en l’entrevista anteriorment mencionada que la veritable victòria dels comicis serà consolidar l’organització del moviment zapatista de manera que el projecte al qual posa cara tingui un recorregut més enllà del 2018. D’aquesta manera, resten importància als resultats de la cursa electoral tot i ser la primera vegada que el zapatisme decideix concórrer a unes eleccions.

Per a Marichuy, la veritable victòria serà consolidar l’organització del moviment zapatista de manera que el projecte al qual posa cara tingui un recorregut més enllà del 2018

El politòleg Alberto Fernández, però, dubta que l’estratègia de Marichuy sigui encertada. “Cada vegada que els zapatistes s’han aventurat més enllà de les comunitats indígenes, les seves accions s’han vist afectades per una mala lectura dels temps polítics”, assegurava en un article, en què senyala l’error de no aliar-se amb López Obrador.

“Signeu perquè la Marichuy es pugui presentar. És una dona indígena que no malgastarà ni un sol peso de l’erari públic. La firma no compromet el vostre vot”, exclamen repetidament amb megàfon uns joves que busquen avals per la candidata sota l’emblemàtic Palacio de las Bellas Artes de la capital mexicana. “L’esquerra hauria d’anar junta per fer fora els corruptes”, els recrimina un home que passa per davant. “Tranquil, donarem tot el suport a López Obrador quan li tornin a fer el frau“, responen.