BUENOS AIRES. Els argentins han votat canvi. En la jornada electoral més incerta i transcendental de la darrera dècada, el 51% dels electors han escollit Mauricio Macri (Cambiemos) com a nou president de la república. El conservador ha mantingut la tendència ascendent que arrossegava des de la primera volta. Els carrers de Buenos Aires han viscut amb passions contradictòries el trencament de 12 anys de govern kirchnerista.

Des de primera hora de la tarda els mitjans argentins especulaven sobre una victòria de Macri per uns 10 punts de diferència. Això ha precipitat el flux de simpatitzants cap al búnquer de Cambiemos, fins al punt que a les sis de la tarda -una hora i mitja abans que es coneguessin els primers resultats- ja s’ha omplert el recinte i s’han format cues de més d’una hora per intentar accedir-hi. Persones de totes les edats amb cares rialleres han onejat banderes argentines i pancartes favorables a Macri amb una sensació general de confiança i il·lusió. Il·lusió generada pel canvi que Cambiemos pregona: “L’Argentina necessita integrar-se al món, estem aïllats, no podem seguir barallats amb tothom”, explicava una de les simpatitzants, “la presidenta és arrogant, només compta el que ella pensa, confio en Macri perquè escolta tothom.”

Argentina seguidors Macri

Simpatitzants de Macri celebren la victòria a l’Avenida 9 de julio.

 

Res a veure a com s’ha viscut la jornada a les immediacions del búnquer peronista. Des de les sis de la tarda, una desena d’organitzacions polítiques han anat arribant a l’emblemàtica Plaza de Mayo, a pocs minuts d’on es trobaven Daniel Scioli i el seu equip. En un ambient popular, dominat per l’olor de les graelles i el dels timbals diversos centenars de persones, la majoria joves militants, han cantat consignes peronistes històriques amb referències al general i a Evita, així com també càntics a favor del llegat dels Kirchner. Cap ha fet referència al presidenciable pel FpV.

El xivarri ha disminuït quan s’han conegut els primers resultats i la plaça ha emmudit quan a dos quarts de deu del vespre Daniel Scioli ha comparegut en roda de premsa per reconèixer la seva derrota. Cares llargues, abraçades de suport i algunes llàgrimes s’han barrejat amb desganades crítiques al candidat, «Scioli no té carisma, no ha sabut convèncer nous votants. Ens ha costat molt arribar fins aquí i ara la dreta ens pot fer tornar als noranta» comentava una jove militant peronista. L’ombra de Menem i el default del 2001 és allargada i la preocupació per hipotètiques privatitzacions i intervencions del FMI ha estat el principal tema de conversa entre els manifestants.

La preocupació per hipotètiques privatitzacions i intervencions del FMI ha estat el principal tema de conversa entre els manifestants peronistes

Com si es tractessin de dos mons diferents, a uns 20 minuts de distància, davant l’obelisc de la cèntrica Avenida 9 de Julio, l’ambient era completament oposat. Entre càntincs contra Cristina Fernández i a favor del nou president, diversos centenars de persones s’han concentrat per celebrar la victòria de Mauricio Macri, alhora que feien voleiar banderes argentines i globus de Cambiemos. En un clima d’eufòria absoluta, les botzines dels cotxes que s’han aturat al voltant del monument per unir-se a la celebració no han deixat de sonar fins ben entrada la matinada. Com ha sentenciat un manifestant, “els Kirchner ja són història, demà neix un nou país”. L’Argentina gira i la societat es debat entre la il·lusió i la preocupació per un canvi polític de final incert.