Xile ha viscut una jornada un xic particular. Per una banda unes eleccions primàries que han decidit els futurs candidats de cara a la primera volta de les eleccions presidencials del novembre. Per l’altra, la final de la Copa Confederacions de futbol davant d’Alemanya, el torneig que enfronta les seleccions que han estat campiones de les diferents competicions continentals. Política i futbol, dos fenòmens socials amb un estat de salut molt diferent i que han coincidit aquest diumenge 2 de juliol.

És un quart i cinc de tres de la tarda a l’avinguda Pedro Montt de Valparaíso, una de les més transitades de la ciutat. Uns núvols que presagien tempesta cobreixen el cel difuminant la llum del sol i una suau brisa amb gust de sal recorre els carrers. Tot sembla estar dins del confús llindar de la normalitat a la ciutat portuària. Tot menys un petit detall, no hi ha absolutament cap cotxe. De sobte se senten uns crits que molt aviat esdevenen laments. Gol de la selecció alemanya. 

Carrers buits a Valparaíso (Xile) durant la final de la Copa Confederacions

Molta gent ha optat per agafar dreceres aprofitant que no hi havia cotxes a l’avinguda Pedro Montt, una de les més transitades de la ciutat. Ferran Carreras

 

Valparaíso ha viscut un matí ple d’emocions. La il·lusió i el bon humor es respiraven en l’ambient: famílies passejant tranquil·lament, banderes onejant per tot arreu. És dia d’eleccions primàries.

A Xile les primàries de tots els partits es realitzen en una mateixa jornada. En aquesta ocasió dos dels tres conglomerats polítics estatals, Chile Vamos –centredreta– i Frente Amplio –esquerra– han presentat els seus candidats. El tercer és la Nueva Mayoría –centreesquerra– el conglomerat de la fins ara presidenta del país, Michelle Bachelet, que s’ha escindit en dues candidatures per a les eleccions presidencials del novembre i ambdós han estat escollits directament pels seus partits. És la primera vegada en 27 anys que el centreesquerra no presenta una candidatura unitària. A Xile totes les persones majors de 18 anys poden votar pel candidat que vulguin sense haver d’estar adscrits a un partit polític. Si ho estan, només podran sufragar pels candidats que proposi el seu grup.

 

Col·legi electoral a Valparaiso (Xile) durant les eleccions primàries del 2017

Només un 13% dels xilens han anat a votar, una mostra més que la desafecció política és un fenomen estès entre la població. Ferran Carreras

 

“Quin cagaso que ha tingut” diu un, “Vinga, que podem remuntar” li contesta un altre, aquest més esperançat. Gol d’Alemanya. Unes trenta persones es troben arremolinades al voltant d’una petita televisió dins del mercat del Cardonal, al costat de Pedro Montt. També és un dia important per al futbol xilè. També és dia de final.

 

Una trentena de persones desatenen les seves parades al mercat de Cardonal i miren el futbol per televisió. Ferran Carreras

 

El passat dimecres 28 de juny, a les dues de la tarda, tot el país es paralitzava a causa del partit de semifinals de la Copa Confederacions contra el Portugal de Cristiano Ronaldo. Treballadors escapant-se de les seves tasques per veure junts el partit, escoles tancades durant l’horari del matx, comerços amb la persiana abaixada… I és que Xile està gaudint d’una generació d’or de jugadors de futbol que en els últims dos anys els ha donat dues copes d’Amèrica davant d’Argentina, els primers trofeus que guanyava ‘La Roja’ en la seva història.

Després d’una pròrroga d’infart i una tanda de penals que la selecció xilena va completar amb sobrietat –un 3-0 amb tres parades seguides del capità Claudio Bravo–, l’alegria esclatava al país. Fins i tot la presidenta publicava un vídeo de la celebració a Twitter. Una alegria que contrastava amb la preocupació dels dos conglomerats que celebraven les seves primàries el mateix dia en què es faria la final.

  

Molts ciutadans han anat a votar vestits amb els colors de la selecció xilena. Ferran Carreras

 

Efectivament, els col·legis electorals presenten poca afluència. “Jo crec que sortirà guanyadora la meva candidata, la Beatriz Sánchez” diu en Luís Flores, i afegeix que “és molt important que surti una nova opció de política en el país, per això vinc a votar”. Després de fer-ho anirà a casa dels seus pares amb la família a fer un asado, peix fregit i uns tragos per veure el partit. Beatriz Sánchez partia amb unes enquestes que la donaven com a clara guanyadora a l’elecció pel Frente Amplio, justament com el seu antagònic, Sebastián Piñera, per a Chile Vamos. “Jo votaré per Piñera que ja va tenir un bon govern i espero que es repeteixi” sentència l’Ana Villarroel, que està esperant la seva tieta per anar juntes a casa seva a veure el partit. Els dos coincideixen que la participació possiblement serà baixa.

A la tarda tenim previst que no vingui ningú o quasi ningú a votar. Xile és un país molt futbolitzat, així que ja em sembla prou bo el fet que hagi vingut gent al matí”, s’alegra la Catalina Gubenschwager, delegada electoral del col·legi instal·lat a l’Institut de Matemàtiques de la Universitat Catòlica de Valparaíso, a la circumscripció de Barón, un dels cerros de Valparaíso.

 

En Ramón promocionant les seves mercaderies, especialment aquelles que serveixin per animar la selecció. Ferran Carreras

 

En Ramón Moya, venedor de productes que avui s’han vestit amb la bandera xilena, hi està d’acord: “La veritat és que no hi ha entusiasme per anar a votar en aquest país, han passat moltes coses i la gent està molt enfadada amb les autoritats. Jo no aniré a votar, per a res, i molta gent no ho farà. Estan abusant del poder i ningú respecta ningú.”

“La veritat és que no hi ha entusiasme per anar a votar en aquest país, han passat moltes coses i la gent està molt enfadada amb les autoritats”

No podia tenir més raó. Només un 13% dels xilens han votat en aquestes eleccions primàries. Ho han fet sense que hi hagi hagut sorpreses, donant la victòria a Piñera i Sánchez davant dels seus respectius adversaris. Tant Piñera –58,4% dels vots que anaven al seu grup– com Sánchez –67,6%– han guanyat amb majories aclaparadores. Comptant els suports obtinguts per tots els aspirants, la coalició conservadora ha obtingut quatre vegades més vots. A partir d’ara, comença la lluita per a la presidència que té el primer assalt el 19 de novembre, dia en què tindrà lloc la primera volta de les eleccions presidencials. De moment, les darreres enquestes donen un lleu avantatge a Piñera en uns comicis de final incert.

 

Mesa electoral Xile eleccions primàries 2017

Les paperetes de Piñera i Sánchez han estat les més introduïdes a les urnes electorals. Ferran Carreras

 

L’àrbitre xiula el final del partit. Alemanya s’ha imposat a Xile per un ajustat 1-0 tot i que els xilens han dominat el partit. Cares de decepció i impotència al mercat del Cardonal. Emocions equiparables a les que senten els xilens cap a la classe política i per això no han anat a votar. Després d’un llarg dia toca tornar cap a casa a fer el balanç de la jornada i oblidar el partit de futbol mentre es miren els resultats de les eleccions per la televisió. Darrere queda un dia en què la ciutat s’ha paralitzat pel futbol, mentre només un 13% dels electors s’han decidit a votar.