HONG KONG. La frenètica dinàmica de Causeway Bay s’interromp en un segon pis. El barri és una vibrant successió de centres comercials, hotels i bosses de marques occidentals, altar d’un consumisme que deixa poc espai per a la tranquil·litat. Invisibles als ulls de gran part dels vianants de Lockhart Road romanen les escales que porten a la botiga Causeway Bay Books, ocultes al costat d’una farmàcia i amb un petit cartell indicant-ne el camí. Les atapeïdes parets d’aquestes, on s’alternen cartells de Le Petit Prince amb imatges del president xinès Xi Jinping, són testimoni de la popularitat de la llibreria entre els turistes xinesos, que s’aventuren a llegir-hi llibres que són il·legals a la República Popular de la Xina. Des de farà anys, l’establiment ha estat un punt de trobada per aquelles persones qui volien llegir tabloides sobre la vida privada dels dirigents del Partit Comunista Xinès (PCX). Tanmateix, des del passat mes d’octubre és coneguda arreu per la sobtada desaparició de cinc treballadors de Mighty Current, editorial propietària de la llibreria. La porta que dóna al replà segueix tancada des de llavors.

El cas va saltar a la palestra el passat mes d’octubre quan Gui Minhai, ciutadà suec propietari de l’editorial, va desaparèixer durant unes vacances a Tailàndia. Setmanes més tard, es va perdre el rastre de tres treballadors més –dos gerents de l’empresa i l’encarregat de la botiga de Causeway Bay- a la ciutat de Shenzhen, a la Xina continental. La més recent de les desaparicions va ser a finals d’any, quan el principal accionista de l’empresa, Lee Bo, va ser vist per última vegada al magatzem d’aquesta a Hong Kong el 30 de desembre. Una trucada a la seva muller, informant-la que estava participant en una investigació judicial més enllà de la frontera, va despertar les suspicàcies d’aquesta, qui va descobrir que els seus documents de viatge seguien a casa.

 

 

Entre les publicacions més recents  de Sage Communications s’hi trobaven títols com El col·lapse de Xi Jinping el 2017, El complot de Hu Jintao contra Xi Jinping o un llibre escrit per la suposada amant de Zhou Yongkang, antic Secretari del Comitè Central Polític i Legislatiu i condemnat a cadena perpètua el juny de 2015 durant la campanya anticorrupció del president xinès Xi Jinping. Una editorial coneguda per destapar intrigues polítiques i personals dels principals dirigents del Partit Comunista Xinès, fet que ha despertat les alarmes sobre la possible implicació de Beijing amb les desaparicions.

 

L’OMBRA DE BEIJING

“Desapareixen els llibreters, desapareixen els dos sistemes” és un dels lemes que més s’ha escoltat a la ciutat durant els últims mesos. D’existir algun nexe entre la desaparició de Lee Bo en territori hongkonguès i el govern de Xi Jinping, això suposaria una clara violació del principi constitucional del “un país, dos sistemes” amb el qual es regeix la República Popular de la Xina, segons el qual Hong Kong és una Regió Administrativa Especial (SAR) on s’hi segueix mantenint un sistema econòmic capitalista. Des de la reunificació el 1997, l’antiga colònia britànica té garantides en la seva Basic Law un seguit de llibertats i autonomia respecte Beijing durant mig segle. Entre elles la llibertat d’expressió o el dret a escollir el cap de l’Executiu per sufragi universal. L’intent de Beijing de limitar aquest últim va derivar en els 79 dies de protestes de l’Umbrella Movement a finals del 2014.

Des de la reunificació el 1997, l’antiga colònia britànica té garantides durant mig segle a la seva constitució un seguit de llibertats i autonomia respecte Beijing

La pròpia Basic Law estableix que les forces de seguretat de la Xina continental no poden operar en territori de Hong Kong. Pel professor de Dret de la Hong Kong University, Michael Davis, Beijing ha augmentat la seva interferència en els assumptes sobirans de la ciutat des de la publicació del White Paper el juny de 2014, document oficial on s’afirmava que l’antiga colònia tenia una idea distorsionada del seu grau d’autonomia. “Les desaparicions són la punta de l’iceberg, la sensació generalitzada és que l’executiu central té cada vegada menys interès en mantenir el principi d’un país i dos sistemes”, opina. A més, segons Davis, el govern de Xi Jinping ha intentat ocultar la seva implicació emetent lletres dels llibreters on aquests afirmaven estar col·laborant en una investigació a la República Popular de la Xina o amb la confessió televisada de Gui Minhai: “aquí es llegeixen cada dia històries de ciutadans del continent que són investigats per corrupció i desapareixen sempre seguint el mateix patró, el recent cas dels llibreters de Hong Kong parteix d’un esquema semblant i desperta suspicàcies”, conclou.

“Aquest cas reflecteix com ens manquen algunes de les llibertats que hauríem de tenir” afirma Agnes Chow, membre de l’associació d’estudiants Scholarism i líder d’aquest fins l’octubre de 2014, en un vídeo viral on demana major transparència governamental respecte les desaparicions. “És la primera vegada que tenim constància de com residents de Hong Kong són portats, en contra de la seva voluntat, a la Xina continental per haver-se manifestat en contra de Xi Jinping”. Hong Kong ja no és Hong Kong, conclou.

Entrada de la llibreria de Causebay Way BooksAccés a la botiga Causeway Bay Books, on alguns cartells denuncien la desaparició dels cinc llibreters. Raquel Pérez

 

El de Chow és només un testimoni dels molts que s’han mobilitzat. El passat 10 de gener, els paraigües grocs van tornar a sortir al carrer sota lemes com “El Lee Bo d’avui som tu i jo demà”. Pels que els organitzadors van quantificar de 6000 assistents, l’Executiu hongkonguès de Leung Chun-ying ha estat jugant un rol massa passiu i subordinat als dictàmens de la capital. A les protestes del carrer s’hi suma una petició online on uns 500 editors, escriptors i llibreters demanaven “no tenir por del terror blanc –concepte que descriu la persecució per motius polítics en règims autoritaris– i defensar el principi de la llibertat d’impremta”.

Una de les interpretacions dels fets que cada vegada agafa més força és la lligada al “Guangdong Action Plan”, un document intern del Partit Comunista Xinès de l’abril de 2015. Filtrat pel diari britànic Sunday Times, el text identificava 14 editors i 21 publicacions de Hong Kong i Macau com objectius prioritaris per acabar d’arrel amb la industria dels llibres crítics amb el partit. En la mateixa línia es posicionava Lian Yi-zheng a l’edició internacional del The New York Times, on contextualitzava les desaparicions dins d’una lluita pel poder a la cúpula del Partit Comunista, on les diferents faccions s’encarreguen de filtrar continguts al gremi editorial per debilitar a les altres. Les desaparicions, per tant, il·lustren un intent d’acabar amb les veus dissidents, ja siguin internes o externes al Partit.

Llibreria People's Recreation Community

People’s Recreation Community, cafè-llibreria especialitzada en  la venda de llibres prohibits a la Xina continental. Raquel Pérez

 

RELATS DE LA PROHIBICIÓ

La Xina viu envoltada per dues muralles. Mentre que els més de 21.000 quilòmetres de la Gran Muralla són visibles a simple cop d’ull, els límits de la denominada “The Great Firewall” només apareixen una vegada s’encén l’ordinador. Ara bé, cada vegada són més les persones que evadeixen el censor governamental –el qual prohibeix l’entrada a pàgines foranes com Facebook, Twitter o Youtube- pagant per una xarxa privada virtual (VPN). A través d’aquestes, l’internauta pot accedir a pàgines censurades com bannedbook.org i descarregar llibres prohibits pel govern de Beijing. Tanmateix, segueix existint un gruix considerable de lectors de la vella escola que prefereixen viatjar a Hong Kong, on l’oferta de literatura crítica amb el Partit Comunista Xinès saluda el vianant des de les prestatgeries de les llibreries, quioscs i botigues 7/11.

El mercat dels llibres sobre la vida sentimental dels líders comunistes és altament rendible a Hong Kong. Tanmateix, després de la desaparició dels cinc llibreters, algunes de les botigues especialitzades com Page One han començat a retirar alguns dels volums més controvertits dels seus aparadors. Altres, com The People’s Recreation Community, segueixen en peu. Fundat el 2002 com The People’s Bookstore i reconvertit en cafè-llibreria dos anys més tard, el lloc s’ha convertit en un racó de pelegrinatge pels turistes de la Xina continental que volen adquirir publicacions polítiques provinents de Taiwan –de caire més analític i acadèmic- o de la ciutat mateixa –revistes més properes al sensacionalisme i on la fiabilitat dels continguts no està cent per cent garantida-. El padrí de la Xina, Xi Jinping; La secreta vida emocional de Zhou Enlai i Xi Jinping i The House of Cards són alguns dels títols que s’hi troben.

 

L’activista a l’exili Yu Jie conclou amb aquest títol la seva polèmica trilogia sobre els líders del Partit Comunista xinès (PCX, en sigles). A El millor actor de la Xina, Wen Jiabao signava un relat sobre l’ex primer ministre de la República Popular de la Xina, a qui qualificava de populista i de façana empàtica. La segona ràfega de crítiques arribava amb Hu Jintao: tirà de sang freda, dirigides cap al que va ser President del país fins el 2013. Yu Jie posa punt i final a la saga amb aquest anàlisi, on descriu Xi Jinping com el “padrí de la Màfia xinesa” –en referència al PCX- al considerar que sota el seu govern el país està tenint una deriva cap a l’autoritarisme.

La trajectòria literària de Yu Jie ha conegut la censura de primera mà. El seu primer manuscrit, Foc i gel, ja va assentar les bases de la crítica político-social que caracteritzaria la seva obra. Convertit en la sensació literària del moment, va col·laborar en la fundació de defensa de la llibertat d’expressió PEN Internacional i en el redactat del manifest pro-democràcia Charter 08 mentre la publicació de les seves obres era prohibida a la Xina continental.

Cartell anunciant el llibre China's Best actor

Cartell de El millor actor de la Xina: Wen Jiabao, primera part de la trilogia de Yu Jie sobre el Partit Comunista Xinès. Raquel Pérez

 

El juliol de 2010, coincidint amb els últims preparatius per la publicació de El millor actor de la Xina: Wen Jiabao, Yu va conèixer el costat més fosc de la censura. Detingut i interrogat durant quatre hores pel cos de policia xinès especialitzat en la dissidència política, Yu va ser amenaçat amb una condemna de 11 anys de presó si seguia endavant amb la crítica del primer ministre Wen Jiabao. L’activista pro-democràcia va prosseguir amb la primera part de la trilogia sobre el PCX,  fet pel qual va ser condemnat a un arrest domiciliari en el qual va ser subjecte a tortures, segons va detallar en una columna al diari The Washington Post. Dos anys més tard, Yu emigraria amb la seva família als Estats Units, des d’on seguiria treballant en els següents volums de la saga.

Sun Yat-sen, principal impulsor de l’enderrocament de la dinastia Qing i fundador de la República de la Xina subsegüent, se’l recorda amb gran respecte a ambdues bandes de l’estret de Taiwan. De les tragèdies lligades al nom de Mao Zedong, pare de la República Popular de la Xina, se’n tracta de guardar distàncies. Tanmateix, és de Zhou Enlai de qui la Xina en guarda més estima.

Primer Ministre del país des del 1949 fins la seva mort el 1976, Zhou Enlai és un dels líders comunistes més estimats a la Xina i la seva reputació, al contrari que la de Mao, segueix mantenint-se pràcticament intacta. L’Executiu de Beijing tracta de vetar la publicació de relats no autoritzats, com l’escrit per Tsoi Wing-mui, que puguin danyar-ne la imatge.

Llibre The secret emotional life of Zhou Enlai

A La secreta vida emocional de Zhou Enlai, Tsoi Wing afirma que l’històric líder comunista era homosexual. Raquel Pérez

 

A La secreta vida emocional de Zhou Enlai, l’autora parteix de la correspondència que Zhou va mantenir amb la seva muller i del diari personal que va escriure el 1918, quan aquest tenia dinou anys i estudiava al Japó, per afirmar que el líder comunista era homosexual i estava enamorat del seu amic Li Fujing, amb qui va coincidir en una prestigiosa escola de Tianjin. Ara bé, es tracta d’un relat construït al voltant de l’especulació i sense una recerca històrica que se sostingui més enllà dels citats escrits, publicats el 1998 coincidint amb el centenari del naixement del polític.

L’episodi clau per Tsoi és quan Li és acceptat en una universitat de Hong Kong i no podrà acompanyar a Zhou a estudiar al Japó. El diari personal no conté cap evidència de contacte físic o cap confessió literal, però “vaig sentir un terrible dolor al meu cor, aviat tota la meva felicitat es va esvair i, sentint com si m’haguessin llençat un gerro d’aigua freda, de sobte em vaig desmaiar”, és la cita que l’autora parafrasseja per demostrar que la relació entre Zhou i Li anava més enllà de l’amistat. I això en un país que, malgrat la seva obertura, encara discrimina els homosexuals, és vist des d’instàncies governamentals com un atac a la persona de Zhou.

La primera visita d’Estat realitzada pel president xinès Xi Jinping als Estats Units el 2015 va concloure amb un titular: “No té res a veure amb les lluites de poder. En aquest cas no hi ha un House of Cards. Davant d’una audiència nord-americana i interpel·lat per la seva política anticorrupció, el mandatari va sorprendre fent un gest de complicitat a la cultura del país amfitrió –fent referència a la sèrie protagonitzada per Kevin Spacey–, per desmentir que aquesta anés dirigida a la persecució de l’oposició política interna i a consolidar-se en el poder.

Des del seu nomenament el 2012 com a Secretari General del Partit Comunista Xinès, Xi va iniciar una campanya anticorrupció sense precedents, la qual és descrita al llibre Xi Jinping i The House of cards com una purga política de cara a augmentar els seus suports en el 19è Congrés Nacional del Partit Comunista de la Xina el 2017, on buscarà ampliar el seu lideratge de 10 a 20 anys. Els gairebé tres anys de campanya han suposat la caiguda en desgràcia tant d’alts funcionaris –exemples són el membre del Comitè Central Zhou Yongkang o l’ex assessor presidencial Ling Jihua– com de quadres de menor rang, sospitosos de corrupció en diversos sectors del partit, govern, exèrcit i de les empreses de propietat de l’Estat.Llibre Xi Jinping and The House of Cards

Roja, blanca i negra, la portada de Xi Jinping i House of Cards emula una de les imatges més emblemàtiques de la sèrie dels Estats Units. Raquel Pérez

 

House of cards, intriga política nord-americana on Kevin Spacey interpreta un congressista demòcrata cobdiciós de poder, és una de les sèries més descarregades a la Xina. Segons Excipio, marca especialitzada en el seguiment de la pirateria online, el gegant asiàtic va liderar la classificació de les descàrregues il·legals de la sèrie durant les 24 hores següents a l’estrena de la tercera temporada.