ATENES. Una barrera física de 12 quilòmetres bloqueja l’entrada de persones migrades. És la frontera entre Grècia i Turquia, a la regió d’Evros. Sota el paràigües de la iniciativa contra la tanca d’Evros, 500 persones contràries a l’actual política migratòria grega s’hi apropen aferrissadament. Tenen un únic objectiu: enderrocar la tanca que separa ambdós països i així facilitar el pas fronterer terrestre per evitar haver de creuar el mar Egeu.

 

12 hores de viatge per 20 minuts de manifestació

Desenes de joves es van reunir al barri de Exarcheia d’Atenes el divendres 30 d’octubre, vora les onze de la nit. A les seves esquenes duien motxilles, d’alguns colzes penjaven cascos de moto mentre que d’altres aguantaven feixos de banderes. Davant seu els esperaven tres autocars i 925 quilòmetres a recórrer fins arribar al pas fronterer. Un total de nou autocars amb 500 manifestants d’arreu del país van arribar a la trobada prèvia, a 182 quilòmetres del destí: el poble de Kastanies. Diversos agents policials vestits de paisà es van concentrar prop dels autocars. Des d’aquell moment la presència policial va intensificar-se. Un autobús de la policia grega tancava la desfilada dels vehicles que transportaven els manifestants per l’autopista direcció Kastanies.

“Quan els manifestants eren gairebé a lloc, un desplegament policial va aturar-los”

Quan els manifestants eren gairebé a lloc, un desplegament policial va aturar-los. “La policia ens ha dit que la manifestació no podrà apropar-se a la tanca perquè és una zona militar”, va afirmar un dels membres de la plataforma convocant. Ell mateix va assegurar que “és una forma d’advertir-nos que ens impediran el pas”.
Arribats a Kastanies la marxa va començar al crit de “tombarem la tanca d’Evros”. Quinze minuts després de posar els peus al poble, quan ni tan sols s’havia recorregut el carrer principal d’aquest petit indret, la policia va bloquejar el pas als manifestants. Diverses persones van intentar confrontar-s’hi però les forces de seguretat van llençar gas lacrimogen de forma sobtada. Va ser quan es va viure un moment de corredisses i crits.

Manifestació refugiats Lesbos a Gràcia

Centenars de persones es manifesten pels carrers de Kastanies. HELENA VAZQUEZ

 

La tanca d’Evros podria servir de salvavides a l’Egeu

Segons el recompte de la ONU, 218.000 persones han creuat perillosament el mediterrani aquest darrer mes. Iorgos Kostlis, membre de la Iniciativa contra la tanca d’Evros, explica que “l’eliminació del mur d’Evros evitaria que els refugiats arrisquessin les seves vides al mar. No obrir aquesta via és sinònim de condemnar a mort els refugiats, especialment amb les condicions meteorològiques actuals”.

Kostlis, a més, destaca que “l’Estat va fer una inversió milionària per a la construcció d’aquesta tanca malgrat la recessió econòmica que es vivia el país”. Part del seu finançament prové de fons europeus. Els coordinadors de la manifestació asseguren que “la Unió Europea té un interès especial en controlar aquest punt geogràfic a fi de protegir les seves fronteres externes i prevenir l’entrada de refugiats per Turquia”. Una voluntat que s’explicita a través de les darreres converses entre Angela Merkel i Recep Tayyip Erdoğan, president de Turquia, en les que la cancellera alemanya ha ofert 3 bilions d’euros per “fer-se càrrec dels refugiats a Turquia”.