EL RETROVISOR d’aquesta setmana es fixa en l’Àfrica, continent tants cops oblidat i menystingut i que, en canvi, captiva a tothom qui trepitja alguna part del seu divers territori. Uganda, Kenya i la República Democràtica del Congo són els escenaris de tres articles d’altres mitjans que et recomanem que llegeixis aquesta setmana.

A Hemisfèria hem rescatat la figura de Simone de Beauvoir aprofitant que es compleixen 110 anys del seu naixement i hem publicat un perfil del primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, que sembla que hagi enamorat l’opinió pública internacional però que també té ombres que cal il·luminar.

UNA REFERENT DEL FEMINISME

beauvoir

El 9 de gener es van celebrar els 110 anys del naixement de Simone de Beauvoir, escriptora, filòsofa i una de les referents de la teoria feminista del segle XX. La seva obra, vigent encara avui, va ser un punt d’inflexió en la concepció social de les dones i va marcar un nou rumb en els estudis de gènere…Llegeix!

LES CARES DE TRUDEAU

justin trudeau retrovisor

El primer ministre canadenc, Justin Trudeau, és jove, ecologista i s’autoproclama feminista. En els últims anys s’ha convertit en una figura mediàtica a escala internacional amb la imatge d’un líder progressista, modern i obert al món. Però qui és realment Trudeau? Quines són les seves polítiques? I les seves febleses?…Llegeix!

EL REREFONS DELS REIS D’ORIENT

reis d'orient

L’arribada dels Reis Mags d’Orient cada 6 de gener és una de les tradicions més esteses i il·lusionants. Però més enllà de la innocència dels infants, té un rerefons polític poc conegut. Des dels seus orígens, aquesta tradició es va convertir en una estratègia de l’església Cristiana per colonitzar i captar el màxim de fidels possibles… Llegeix!

MÉS ENLLÀ D’HEMISFÈRIA

KÈNIA: “El Sant Valentí europeu contamina Kènia” és el títol d’aquest interessant reportatge que explica que el cultiu de flors als voltants del llac Naivasha, destinades sobretot als mercats del vell continent, posa en risc l’ecosistema d’aquest enclavament turístic africà. Llegeix-ne més a EL PAÍS

UGANDA: L’energia solar i la popularització de plaques solars per a la llar porta l’electricitat als últims racons del continent africà. El descens del preu de les plaques i les llums, en bona part de producció xinesa, ha disparat les vendes. Llegeix-ne més a LA VANGUARDIA

REPÚBLICA DEMOCRÀTICA DEL CONGO: El reclutament de nens soldat segueix sent una dura realitat a Kivu del Nord, a la República Democràtica del Congo. Unicef calcula que desenes de milers de menors de 18 anys són usats en conflictes arreu del món. Llegeix-ne més a EL PAÍS

BONUS TRACK (AMÈRICA LLATINA): “Odebrecht, la constructora brasilera que va subornar a tot un continent”, a EL DIARIO