Encetem el 2018, però no perdem els bons costums. És diumenge i, per tant, és el torn d’EL RETROVISOR. En les darreres dues setmanes hem publicat un resum del 2017 amb dotze notícies que possiblement t’han passat desapercebudes, un retrat del poble sami i un altre dels zapatistes mexicans, entre altres articles. T’apropem també, com cada setmana, alguns articles d’altres mitjans que considerem rellevants i que et recomanem que llegeixis!

ELS SAMIS I EL SEU LLEGAT

A Lapònia, regió situada en la part septentrional dels Estats de Noruega, Finlàndia, Suècia i Rússia, hi viuen els samis. Es tracta d’un poble indígena amb una llengua i cultura pròpia que sovint han estat menyspreades pels respectius poders estatals. Ens endinsem en la seva història i la situació actual…Llegeix!

UNA DE LES EXCUSES DE L’AUSTERITAT

Ja fa quinze anys que l’euro va entrar en circulació, tot volent ser un dels puntals de la consolidació del projecte europeu. Després d’una primera part, avui et presentem el segon article dedicat a aquesta divisa. En aquest cas, ens preguntem quin efecte ha tingut la seva adopció en la crisi econòmica i financera i explorem quin futur li pot esperar…Llegeix!

RÀPID RETRAT DEL ZAPATISME

Ejército_Zapatista_de_Liberación_Nacional_img040-sm_(11449438806)

Repassem l’abecé dels zapatistes: qui són, què demanaven i què han aconseguit? Proposem retratar de forma crítica l’Exèrcit Zapatista d’Alliberament Nacional (EZLN) més enllà de l’emblemàtica figura del Subcomandante Marcos, el seu l’antifaç negre i el constant fum de pipa…Llegeix!

KOSOVO: COMPLETEM-NE EL QUADRE

Completem el quadre que dibuixa Kosovo. Després d’una primera, segona i tercera part, explorem com el conflicte armat va provocar ferides que no s’han curat i que, a curt termini, sembla que no milloraran. A l’Estat més jove d’Europa encara li queda un llarg camí per transitar…Llegeix!

2017, L’ANY CONTRA LES CORDES

ilustracio2017

Deia Gramsci que quan el vell món no mor i el nou no acaba de néixer és quan apareixen els monstres. Si el 2016 va ser l’any en què tot va sortir al revés, fa la sensació que aquest 2017 ha situat el món encara més contra les cordes. Repassem dotze notícies que han passat més aviat desapercebudes, ja que bona part d’aquestes afecten països o regions que no tenim suficientment en compte… Llegeix!

MÉS ENLLÀ D’HEMISFÈRIA

INDONÈSIA: L’expansió de les plantacions per produir oli de palma està destruint l’ecosistema natural d’espècies úniques com elefants o orangutans. Per evitar-ho, alguns activistes s’estan començant a organitzar. Llegeix-ne més a EL CONFIDENCIAL

COLÒMBIA: Després del desarmament de les FARC, l’Ejército de Liberación Nacional (ELN) s’ha convertit en la guerrilla més important de Colòmbia i la negociació de pau amb l’Estat no acaba d’avançar. Així és com viuen els combatents a l’interior de la selva. Llegeix-ne més a EL CONFIDENCIAL

EGIPTE: Aquesta primavera Egipte celebrarà eleccions presidencials i hi ha un candidat que comença a irrompre com l’esperança de l’esquerra i del jovent després d’anys d’autoritarisme. És Khaled Ali i ja està rebent una campanya de descrèdit per part dels mitjans i poders governamentals. Descobreix-lo a EL DIARIO.ES

BONUS TRACK (ALEMANYA): “Alemanya de l’Est no ha superat la seva annexió per l’Oest”, a EL SALTO