Inaugurem la secció EL RETROVISOR, en què trobareu el recull d’algunes de les històries més imprescindibles de la setmana per saber què ha passat al món més enllà dels interessos dels Estats i dels prinicipals grups de comunicació. Aquesta setmana ha estat marcada per la decisió de Trump de reconèixer Jerusalem com la capital d’Israel, per la legalització del matrimoni homosexual a Austràlia, per l’acord sobre les condicions de negociació del Brexit i pel fet que Recep Tayyin Erdogan ha fet la primera visita oficial en 65 anys d’un president turc a Grècia.

A més, el socialdemòcrata portuguès Mario Centeno ha estat nomenat president de l’Eurogrup i Vladimir Putin ha anunciat que es presentarà a la reelecció. Però possiblement tot això ja ho sabies. En el següent recull, t’ajudarem a aprofundir en alguna d’aquestes informacions i, a més, t’aproparem realitats, amb publicacions d’Hemisfèria i d’altres mitjans, que et poden haver passat desapercebudes.

UN PRIMER RETRAT DE KOSOVO

El 2008, Kosovo es va declarar, de forma unilateral, un Estat independent. Avui és reconegut per 111 dels 196 estats membres de les Nacions Unides. Nou anys després ens endinsem en la realitat kosovar i apropem testimonis que expliquen com busquen cicatritzar les ferides de la guerra balcànica i mirar cap al futur. Aquesta és la primera de quatre parts que busquen retratar aquest petit país… Llegeix!

TRUMP DESESTABILITZA EL LLEVANT

L’imprevisible Donald Trump ha tornat a alimentar la polèmica que l’envolta amb la decisió de reconèixer Jerusalem com la capital d’Israel. La majoria de caps d’Estat de la regió i del món sencer han mostrat la seva oposició a aquesta mesura, que pot atiar el foc al conflicte entre Israel i Palestina i desestabilitzar encara més la regió del Llevant. Per què és tan important la decisió que ha pres Trump?… Llegeix!

FEMINISMES NO HEGEMÒNICS

Angela Davis

T’acostem el recull de tres articles, publicats tots ells a Hemisfèria, sobre referents feministes que van més enllà de l’òptica blanca, burgesa i occidental. Els testimonis de Lara Sirri, Angela DavisChimamanda Ngozi Adichie, ens mostren que són elles, les dones racialitzades, qui omplen amb lliçons de vivències el que és subvertir les ordres del gènere a contracorrent del món occidental… Llegeix!

MÉS ENLLÀ D’HEMISFÈRIA

HONDURES: Dues setmanes després de les eleccions presidencials, el país encara ha de dirimir si l’actual president, Juan Orlando, és reelegit -cosa prohibida per la Constitució però aprovada per un Tribunal- o si Salvador Nesralla, el substitueix. Llegeix-ne més a TELESUR

FINLÀNDIA: El passat sis de desembre Finlàndia va complir cent anys com a Estat independent, després d’independitzar-se, el 1917, de Rússia. Us acostem una radiografia del país nòrdic, sempre usat com a referent, per conèixer-ne la seva realitat concreta.  Llegeix-ne més a EL CONFIDENCIAL

L’ÍNDIA: Un gran núvol tòxic sobrevola Delhi. La capital del país ha viscut uns nivells de contaminació atmosfèrica quinze vegades més alts dels límits que indica la Organizació Mundial de la Salut. A tall d’anècdota, fins i tot va haver-se de suspendre un partit de críquet. Llegeix-ne més a EL DIARIO

BONUS TRACK (PORTUGAL): “Així va destrossar un poble de 7.000 habitants mitja tona de cocaïna extraviada”, a EL PAÍS