ROMA. El dijous 22 de setembre se celebra a Itàlia per primera vegada el Dia de la Fertilitat o Fertility Day, com se l’ha batejat des del Govern, concretament des del Ministeri de Salut. Es tracta del punt central del Pla Nacional de la Fertilitat, una campanya que va començar el 28 de juliol d’enguany i que va ser impulsada per la ministra Beatrice Lorenzin, del Nou Centre Dreta (NCD). Ja al 2014 havia mencionat en entrevistes que tenia en ment un projecte per remuntar la taxa més baixa de natalitat de tota la història a Itàlia, registrada l’any 2013, i deixava clar aleshores que aquesta campanya no seguiria cap marc ideològic, que senzillament “vetllaria per fer créixer un país on no hi neixen criatures”.

La campanya ha estat presentada sota el lema de la fertilitat amb eslògans que han generat molta polèmica, com per exemple “La fertilitat és un bé comú”, “Prepara un bressol pel futur” o “Genitors joves; el millor mètode per ser creatius”. La crítica general al Fertility Day és la pressió sobre la gent jove per tenir fills en un moment on resulta difícil trobar feina estable i un salari digne. Fent referència a l’últim eslògan, l’any 2015 l’atur juvenil a Itàlia era del 40,9%, segons dades de l’Eurostat.

Dividim discursos: el missatge del Ministeri de Salut és legítim perquè no depèn d’aquest fer polítiques que ajudin a fer créixer l’ocupació.

Enzo Pennetta, docent biòleg, analista i director del web de Critica Scientificareflexiona sobre la importància de dividir els discursos i no oblidar que la situació econòmica no recau en el Ministeri de Salut: “Estem tots d’acord que Itàlia es troba en un moment difícil a nivell laboral, on la taxa d’atur és elevada i el plantejament de tenir criatures no entra dins dels plans a curt termini de gran part de la població, sobretot de la gent jove. Però si ens cenyim al missatge del Ministeri de Salut veiem que és legítim, perquè no recau en aquest fer polítiques que puguin ajudar a fer créixer l’ocupació“. Afegeix però que sí que és veritat que el missatge no ha estat transmès de la millor manera possible perquè s’han barrejat dos discursos, el de la fertilitat i el de la natalitat. “Tot i així són dos discursos que es donen la mà; però si no es deixa clar o no hi ha un argumentari al darrera és evident que la campanya perd força”.

Escrivia la periodista Ida Dominijanni a l’Internazionale.it que aquesta campanya evoca l’imperatiu feixista de tenir fills que es vivia a Itàlia en els anys 20 i 30. Però també afegeix que és una campanya que pica l’ullet a l’esquerra radical del país amb l’eslògan “la fertilitat és un bé comú” i a la vegada s’acosta a l’ètica neoliberal, quan parla de la “creativitat” de les generacions precàries.

Tuit Beatrice Lorenzin

 Tuit del perfil oficial de la ministra Beatrice Lorenzin. LAURA ESTRADA.

 

La mateixa Lorenzin es va excusar a través de Twitter dient que aquesta campanya no pretén augmentar la natalitat, que només vol prevenir sobre la fertilitat i que si realment no ha agradat, existeix la possibilitat de canviar-se.

Malgrat això, Pennetta en fa una lectura positiva dient que la informació com a tal no és mai negativa, perquè explica sempre algun fet: “Que Itàlia es troba en una situació crítica quant a natalitat és sabut des de fa temps, i la informació que ha proporcionat el Ministeri no és errònia. Això no s’ha d’oblidar: parlen de dades reals”, diu.

Enzo Pennetta, analista

Enzo Pennetta durant l’entrevista. LAURA ESTRADA.

 

Pennetta també remarca que no deixa de ser una campanya promoguda per un ministeri concret, no es tracta d’una campanya impulsada des de protestes populars per exemple, “per això probablement la fertilitat, o la campanya directament, no està situada com a punt important de les nostres vides avui en dia”.

 

D’ON VE LA RELACIÓ AMB LA NATALITAT?

Actualment a Itàlia la taxa de fecunditat ronda l’1,39 fills per dona i són 2,1 fills per dona els que asseguren el relleu generacional. Segons el Banc Mundial, l’any 2015 a Itàlia van néixer 485.780 nadons, i avui dia el país presenta la taxa més baixa d’Europa quant a natalitat.

Itàlia presenta la taxa de natalitat més baixa d’Europa, amb 8 naixements per cada 1000 habitants, segons l’Eurostat.

A la pàgina del Ministeri de Salut Italià es pot trobar l’informe amb dades de l’ISTAT en referència a la situació de la piràmide de població actual. El descens de la taxa de natalitat registra més de 42.000 naixements en menys de 4 anys. L’ISTAT ha calculat que dels 514.308 nascuts a Itàlia l’any 2013, aproximadament el 20% provenia de famílies estrangeres. També estableix que no paren de disminuir els naixements en nuclis familiars amb tots els genitors italians (un descens del 16% entre el 1999 i el 2012) i que, paral·lelament, continua augmentant la descendència en nuclis amb algun dels membres estranger, arribant així a representar al voltant d’una cinquena part de la població resident. El perfil demogràfic del país es caracteritza per l’increment constant del percentatge de població major de 60 anys.

Comparació taxa fecunditat Itàlia Europa Àsia FONT: BANC MUNDIAL

 

És per això que el mateix lema de la campanya “Protegeix la teva fertilitat, per tu, per nosaltres, per tothom” ha estat interpretat com una crida a la necessitat de procreació, el que suposa una incitació que no va acompanyada dels factors adequats per dur-se a terme.

QUÈ ES FARÀ DURANT EL FERTILITY DAY?

La jornada del 22 de setembre s’ha plantejat a nivell nacional. Amb un pressupost total de 113.000€, segons s’establia al web del mateix ministeri el desembre de 2015, el Fertility Day té lloc a Roma, Pàdua, Bolonya i Catània, però també en tots aquells municipis que s’hagin adherit a la iniciativa a través de l’ANCI (Associazione Nazionale Comuni Italiani). El programa està disponible a Internet i s’hi poden consultar les diferents activitats previstes al llarg de la jornada: des de taules rodones que parlen des de com preservar la fertilitat alhora que prevenir-la del càncer (a Roma) fins a quin paper hi juga l’edat en l’estat de la fertilitat (a Catània).

A més d’aquestes activitats organitzades a través del Ministeri, durant la jornada també tindran lloc diferents actes contraris al Fertility Day. N’és un exemple el IoDecidoDay, impulsat per la Plataforma IoDecido, que segons planteja a l’esdeveniment anunciat serà una assemblea ciutadana al davant del mateix Ministeri de Salut. Tal i com expliquen des de la plataforma, la intenció d’aquesta trobada és la de consolidar i conscienciar la ciutadania per la manifestació a Roma el 26 de novembre contra la violència envers les dones i contra el tancament de refugis antiviolència.

Pennetta recorda que aquesta jornada és el punt clau d’un programa que ha fet el Ministeri, el Pla Nacional de la Fertilitat, “el problema és que d’això no se n’ha parlat tant quan en realitat és el més important”. Segons l’analista, s’ha estat fent publicitat sense tenir definit el producte que presumptament es voldria vendre. “Espero que des que va començar la campanya fins ara hagin tingut temps de recollir les crítiques i acabar de tancar el projecte. Espero que hagin considerat tota la polèmica i que si l’han replantejat sigui per fer-ho millor. Serà interessant veure si l’atenció continua viva després del Fertility Day“.