PARÍS. La manifestació, convocada per diferents associacions kurdes i democràtiques franceses a les dues de la tarda a la Place de la République, ha arrencat després d’un sentit minut de silenci introduït per un parlament en turc en nom de la pau. Els manifestants han caminat pacíficament fins al centre de la ciutat amb tres missatges clars.

El primer: la massacre d’ahir a Ankara és un assassinat polític planificat i dut a terme per l’actual President de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, i el seu partit conservador Partit de la Justícia i el Desenvolupament (AKP). L’atemptat d’ahir és un avís pels qui volen la democràcia i un atac directe al partit pro-kurd Partit Democràtic del Poble (HDP), que va obtenir més del 10% dels vots les passades eleccions. Els manifestants, majoritàriament d’origen turc, demanen una solució política pel Kurdistan i exigeixen una investigació lliure d’interessos polítics per aclarir els fets d’ahir.

HDP France: “No doneu el pèsam a Erdogan, ell és el culpable”

El segon: una crida a la comunitat internacional. El poble turc necessita ajuda davant l’escalada de violència i les pràctiques antidemocràtiques de l’actual govern. El secretari general del Partit Comunista Francès (PCF), Pierre Laurent, ha criticat fortament els estats que donen suport al govern d’Erdogan, especialment els EUAFrança. Les diferents organitzacions i partits convocants han demanat al president francès, François Hollande, una actitud més crítica davant els esdeveniments: “no doneu el pèsam a Erdogan, ell és el culpable”, cridava amb ràbia un representant d’HDP France.

El tercer: una alta participació a les eleccions legislatives turques previstes pel proper 1 de novembre – una convocatòria forçada per la incapacitat del partit d’Erdogan de formar govern en no obtenir la majoria absoluta en les passades eleccions-. Les diferents organitzacions han demanat el vot per opcions democràtiques per acabar amb el govern feixista turc.

 

Solidaritat entre pobles

Vive la solidarité des peuples ha estat el lema més cridat de la manifestació. La crida s’ha anat materialitzant mentre pujaven un a un representants d’associacions d’arreu al cotxe que capitenajava la marxa. En total hi ha hagut una vintena de parlaments en una manifestació que ha estat bilingüe: cadascun dels missatges i lemes principals han estat pronunciats en francès i traduïts al turc. És la segona concentració del cap de setmana a París.