L’illa de Nantes és una illa fluvial de tres-centes hectàrees localitzada en el centre de l’àrea metropolitana de Nantes i envoltada pel riu Loira. Però… per què és especial?

L’any 1983, a causa del tancament de les drassanes a l’illa, la Société d’aménagement de la métropole Ouest Atlantique (SAMOA) va començar un nou projecte urbanístic a la zona per tal de concebre formes de vida més creatives i sostenibles a la ciutat. L’illa de Nantes es caracteritza per acollir tot tipus d’activitats culturals que es puguin crear i desenvolupar al seu territori, ja que la idea és que la cultura sigui l’essència d’aquest projecte.

L’any 2020 l’espai hauria d’estar totalment acabat, i l’illa es convertirà així en un campus urbà amb una arquitectura singular on empreses, fundacions culturals, universitaris i artistes creatius seran més que benvinguts.

La Machine, edifici on les màquines cobren vida. Clara Tiffon

 

Actualment, l’atracció principal es troba a Les machines de l’île (“Les Màquines de l’illa”), on l’imaginari món de Jules Verne es barreja amb l’univers mecànic de Leonardo da Vinci.  Tot és obra de François Delarozière i Pierre Orefice, creadors i responsables de La Machine, una companyia francesa artística i cultural que ha fet possible crear un circ de criatures mecàniques gegants amb aspecte futurista.

Edifici restaurat on anteriorment es trobaven les drassanes de Nantes. Clara Tiffon

 

I quines criatures hi podem trobar?

Aquesta màquina té la capacitat d’expulsar aigua per la seva trompa i bramular com un elefant de veritat. Clara Tiffon

 

Le Grand Éléphant és la màquina estrella de l’exposició. Es tracta d’un elefant d’uns 12 metres d’altura per uns 8 metres d’amplada que es passeja per l’illa. Aquesta màquina és capaç de transportar fins a 49 passatgers i de caminar seguidament durant 45 minuts.

La seva mida i la seva articulació són realment impressionants, cosa que ha fet que es converteixi en el símbol de la ciutat de Nantes. Clara Tiffon
Durant la nit, el carrusel queda il·luminat d’una forma… una mica inquietant. Clara Tiffon

El Carrousel dels Mons Marins és d’un carrusel de quasi 25 metres d’altura i 22 metres de diàmetre que compta amb un total de 35 criatures marines distribuïdes en tres nivells: el fons de l’oceà, la profunditat i la superfície. Inspirats en la novel·la de Jules Verne, podem trobar-hi diferents éssers marins que ens posen en la pell del capità Nemo.

Nou animal marí que serà incorporat al carrusel pròximament. Clara Tiffon

Actualment, s’ha creat també una nova col·lecció d’èssers terrestres, entre qui podem trobar-hi l’Ancestre del Dr. Zoidberg, la Nausicaä del Vall del Vent, la tortuga terminator, la botiga dels horrors o la maqueta de l’arbre d’acer.

La Gran Eruga està dissenyada per moure’s sinuosament sobre una branca com un cuc de veritat. Clara Tiffon
La decoració ens transporta a un món tropical on les màquines terrestres es mimetitzen perfectament amb l’entorn. Clara Tiffon
A part d’animals, també s’han creat plantes mecàniques. Clara Tiffon
Actualment, dins de “La Galeria” s’hi està construint un minotaure. Clara Tiffon

 

Les màquines són creades a “La Galeria”, l’espai on antigament es trobaven les drassanes. Els maquinistes treballen sempre de cara al públic per tal de mostrar com és el seu procés de creació i construcció artística.

La idea és que les màquines terrestres que actualment podem trobar dins “La Galeria” es distribueixin per l’arbre per tal de donar vida i harmonia al projecte. Clara Tiffon

 

L’arbre de les Garses és també un projecte que està en procés de construcció. Finalitzarà l’any 2019 i serà un arbre d’acer recobert per milers de plantes exòtiques i originals. Les seves dimensions seran de 50 metres de diàmetre per 35 metres d’altura i comptarà amb 22 branques de 20 metres de llargada cadascuna.

En el 2014, “l’Aranya mecànica gegant” i “Long Ma” van passejar conjuntament per la ciutat. Clara Tiffon

 

La principal característica d’aquestes màquines és que totes estan articulades i poden ser pilotades per humans. Actualment només es passeja el Gran Elefant però n’hi ha moltes més que podrem trobar fent un tomb tranquil·lament pels carrers de Nantes. Per exemple, al juny començaran a treure l’Aranya mecànica gegant, i en altres ocasions, hi podem trobar altres criatures realment sorprenents.

“Long Ma” es troba actualment a Beijing i és una de les majors atraccions de la ciutat. Clara Tiffon

 

L’any 2014, a l’illa de les màquines es va construir Long Ma, un cavall-drag de 12 metres d’altura, 5 metres d’amplada i 46 tones de pes que és capaç de treure foc per la boca. Aquesta màquina va ser oferta com a obsequi a la Xina per commemorar el 50è aniversari de les relacions diplomàtiques entre França i la Xina.

“Long Ma” es troba actualment a Beijing i és una de les majors atraccions de la ciutat. Clara Tiffon

 

L’illa de les màquines és un univers de creativitat, tecnologia i fantasia. Però l’impactant és que aconsegueix que les aventures literàries surtin a passejar tranquil·lament pels carrers.