TEL AVIV. Ja portem un ministre cessat, un comissari Antimonopoli que ha dimitit i milers de persones protestant al carrer. La polèmica del gas natural a Israel sembla que va per llarga tot i que el primer ministre Benjamin Netanyahu se n’hagi sortit amb la seva concedint l’explotació d’un nou jaciment de gas natural a un conglomerat monopolístic que li és afí. Pròxima parada: Tribunal Suprem.

Per entendre tot aquest enrenou cal remuntar-se a l’any 2010 quan, en aigües israelianes, es va descobrir  un abundant jaciment de gas natural que va rebre el nom de Leviatan. Netanyahu va titllar el descobriment de “regal de Déu” i va anunciar que Israel esdevindria una potència energètica regional. Però l’afany va superar Netanyahu i aquest va voler cedir els drets d’explotació del Leviatan a l’empresa estatunidenca Noble Energy – associada amb l’isrealiana Delek Group – que ja explotava un altre jaciment anomenat Tamir. Amb tot, el govern va arribar a un acord que permetia concedir-los més llicències del que permet la llei.

 

Font: Dades de Haaretz i Viquipèdia

 

Davant d’això, David Gilo, de la Comissió Nacional Antimonopoli, es va afanyar a bloquejar el pacte entre govern i companyies. I és que el comissari va estimar que el conglomerat de Noble i Delek actuaria de manera monopolística afectant la lliure competència, la qual cosa és il·legal. Tot i això, Netanyahu no es va donar per vençut. Així que el primer ministre va invocar un article de la Llei de Competència que permet al ministre d’Economia saltar-se el bloqueig de l’organització antimonopoli quan la seguretat nacional es vegi afectada.

El que potser no esperava el premier és que el ministre d’Economia Aryeh Deri no es va voler embrutar les mans i no va signar el pacte. Per aquest motiu, el passat desembre Netanyahu va apartar Deri, va assumir les competències d’Economia i va signar ell mateix l’acord argumentant un risc per a la seguretat nacional. I ho va fer malgrat tenir en contra la Comissió d’Assumptes Econòmics de la Knesset – el parlament-, els partits Meretz i Unió Sionista i, fins i tot, el Fòrum Israelià per a la Preservació de les Platges.

 

Oposició al carrer

Hon Shilton, Olam Tahton (La casta mafiosa) és una expressió que també s’ha popularitzat els últims mesos a l’Estat d’Israel i ha esdevingut el càntic oficiós de les manifestacions que han recorregut el país contra el monopoli del gas. La darrera ha tingut lloc aquesta setmana a Tel Aviv i ha coincidit amb la denúncia que diverses organitzacions socials han presentat davant del Tribunal Suprem contra el pacte monopolístic.

Tel Aviv protesta contra el monopoli del gas natural a IsraelLes diverses manifestacions de Tel Aviv han concentrat unes 10.000 persones. Eduard Ribas

 

“Veuen el gas natural com una font de diners i no com una font d’energia”, afirma Yossi Dorfman, un dels portaveus d’aquest moviment. El problema segons Dorfman no és només que la concessió s’ha fet de manera irregular sinó que, a més, els israelians han vist com el preu del gas augmentava malgrat que Israel ara disposa de més gas que abans. “Mentre que a la resta del món la unitat d’energia es paga al voltant dels 2,5 dòlars, a Israel paguem 5,7 dòlars ”, lamenta.

Netanyahu defensa el pacte “perquè Israel necessita proveir-se de gas”. Tot i això, l’acord amb Delek i Noble preveu que un 60% del gas extret del Leviatan serà exportat fora d’Israel. “Amb tot aquest gas podríem tenir una vida més barata, còmoda i respectuosa amb el medi ambient però el govern i les companyies prefereixen guanyar diners venent-lo fora com fan els països subdesenvolupats”, explica Dorfman. A més denuncia la “hipocresia de l’oposició que ara s’ha sumat al carro denunciant el pacte al Tribunal Suprem” i els mitjans de comuicació que “no han informat de tot el procés perquè estan controlats per les companyies energètiques”.

 

Una deriva preocupant

Les institucions israelianes no estan passant pel seu millor moment de credibilitat. El desembre passat, l’ex primer ministre Ehud Olmert va ser empresonat per un delicte de suborns. I el govern Netanyahu està encadenant una sèrie d’actuacions preocupants com ara escàndols de portes giratòries, nepotisme i censura. Fins i tot el prestigiós The Jerusalem Report l’acusa de “promoure una cultura política antidemocràtica marcada per una presa de decisions autoritària”.

Netanyahu manilles manifestació Tel AvivEl govern Netanyahu manté una deriva antidemocràtica. Eduard Ribas

 

Darrerament, el govern ha decidit augmentar la pressió sobre els mitjans de comunicació subordinant l’Autoritat de Radiodifusió d’Israel (IBA) al finançament directe del govern. Però el que ha aixecat més polseguera és el projecte del ministeri de Justícia – encapçalat per la ultranacionalista Ayeled Shaked – que vol forçar les ONG finançades fora d’Israel a que passin més controls davant del parlament.

Curiosament les organitzacions que més es veurien afectades per això són les que defensen els Drets Humans i critiquen l’ocupació de Palestina com ara Breaking The Silence, B’Tselem o Peace Now. Fonts d’aquesta última organització asseguren a Hemisferia.cat que “l’objectiu de Netanyahu és difamar i deslegitimar públicament les ONG contràries al govern”. Aquestes organitzacions denuncien que el seu finançament és transparent, al contrari de moltes ONG conservadores i opaques vinculades al govern. Un govern que, cada vegada més, reafirma el caràcter jueu d’Israel en detriment del caràcter democràtic.