SHEFFIELD (Anglaterra). Després de mesos de protestes, moviments veïnals i recollides de signatures ignorades, l’acció veïnal ha aconseguit aturar durant tres mesos la “massacre” d’arbres que el govern laborista de la ciutat estava duent a terme. Ha estat, però, gràcies a l’acció judicial que s’han vist obligats a ajornar els plans de talar la vegetació de Sheffield, i no pas degut a la impopularitat de la mesura. “És trist que els ciutadans hagin de portar el seu propi ajuntament a les corts perquè no vol escoltar les demandes populars” assegura Fionn Stevenson, professor de Disseny Sostenible a la Universitat de Sheffield. “La democràcia fluixeja a la nostra ciutat”, sentencia.

Amb una població de 550.000 ciutadans i més de dos milions d’arbres -a quatre per cap-, Sheffield és la ciutat europea amb més arbres per persona. A tot el Regne Unit, Sheffield és coneguda com ‘l’England’s greenest city’ (la ciutat més verda d’Anglaterra) gràcies als seus 250 parcs, que componen un 61% de la superfície total de la ciutat. Tot i així, l’acció veïnal, per mitjà de la plataforma Grups d’Acció pels Arbres de Sheffield (STAG) que agrupa associacions de diverses àrees de la ciutat, denuncia que arbres històrics i saludables s’han tallat “de cop i sense avisar” –com ha passat a Humphrey Road, que de la nit al dia ha passat de ser un dels carrers més verds a un desert d’asfalt-, tan sols per estalviar diners amb el manteniment dels carrers, que molts cops s’aixecava per la força de les arrels.

 

 

“Un estudi fet 10 anys enrere confirma que un 75% dels 36000 arbres a peu de carretera estaven moribunds. Nosaltres tan sols els hem reemplaçat per uns de més joves”, assegura un portaveu de l’Ajuntament per justificar la tala de més de 3000 arbres. La STAG no està d’acord amb la immediatesa en que s’ha actuat i la falta de consens amb el poble. A més, denuncia que l’ajuntament ha “actuat de forma irresponsable perquè Sheffield és una de les ciutats d’Anglaterra amb pitjor qualitat d’aire i talar arbres tan sols contribueix a un desastre ecològic i saludable“.

Un misteriós contracte multimilionari

I és que la tala d’arbres va començar després de la signatura d’un contracte de més de 2.000 milions de lliures (uns 2.500 milions d’euros)  amb la constructora Amey perquè arreglés el paviment i les voreres dels carrers fets malbé pels arbres centenaris. Aquest contracte s’emmarca dins el programa Streets Ahead Project (Projecte per millorar els carrers), qualificat “d’enganyós” per la STAG. Segons avança The Guardian, el contracte i el programa són opacs i plantegen molts dubtes, ja que neix de la falta de consens amb les entitats locals sobre la quantitat de diners necessària i les mesures que inclou el ‘pla de xoc’ per millorar l’estat dels carrers.

La “massacre” d’arbres va començar després de la signatura d’un contracte de més de 2.500 milions d’euros amb la constructora Amey

Davant la deixadesa i l’autocràcia de l’ajuntament, els residents de Sheffield han recaptat més de 14.000 lliures (uns 18.000 euros) a través de crowdfunding i de la venta de calendaris, bosses i altres productes, per pagar els costos derivats de l’acció judicial i aturar la tala massiva d’arbres. Tot i així, Dave Dillner, el membre de la STAG que ha dut el cas a les corts, assegura que “la confiança amb l’executiu ja s’ha perdut: han signat un contracte multimilionari i no ens han escoltat, sinó que ens han silenciat. Han actuat de forma negligent”, acusa. Tal i com apunta Patrick Barkham a The Guardian, “a Sheffield no només els carrers despullats d’arbres semblen depriments – també la democràcia local”.