PARÍS.
Ahir era dia festiu a França. Es commemorava la signatura de l’armistici que va posar fi a la Primera Guerra Mundial, l’Onze de Novembre de 1918. Firmat entre els aliats i Alemanya, l’Armistici de Rethondes -en honor al lloc on van tenir lloc les negociacions- va significar el final del conflicte armat, tot i que l’acord de pau oficial -el Tractat de Versailles- no va arribar fins al 28 de juny de 1919.

L’Onze de Novembre simbolitza la victòria francesa davant els alemanys i el triomf de la democràcia enfront les monarquies de l’Antic Règim, puntualitza Dominique Barjot, professor d’Història Contemporànea a la Université Paris-Sorbonne (Paris IV). Aquest dia, explica, va passar a ser festiu l’any 1922 a causa de la pressió que els excombatents van exercir sobre el Govern, que poc abans havia aprovat per llei que l’Onze de Novembre fos el dia de la memòria.

L’Onze de Novembre simbolitza la victòria francesa davant els alemanys i el triomf de la democràcia enfront les monarquies de l’Antic Règim

Uns anys abans, però, ja s’havia votat una llei per recordar els morts durant l’anomenada Gran Guerra: al 1920 es van col·locar les restes d’un soldat a una capella de l’Arc de Triomf, a París. Un gest envoltat de simbolisme: un cos per representar tots els combatents francesos caiguts durant la guerra, així com tots els que hi van lluitar. Tres anys després, el llavors ministre de guerra, André Maginot, encenia una flama sobre les despulles del soldat desconegut; flama que fins ara no s’ha apagat mai i que és reanimada cada Onze de Novembre pel President de la República francesa.

La bandera tricolor francesa oneja a l’Arc de Triomf de París. ELENA DARRIBA

 

Existeixen crítiques a aquesta festivitat: si bé l’acord de pau de 1918 és una data per recordar, el tractat que se’n deriva -que els alemanys van qualificar de diktat–  és una de les causes de la Segona Guerra Mundial. Barjot recorda que es tracta de dues coses diferents i que l’Onze de Novembre de 1918 res del que passaria després estava encara fixat.

 

Un homenatge global

Amb la voluntat de mantenir el mateix simbolisme d’aquesta jornada festiva, el febrer de 2012 es va pactar una nova llei en què s’acordava que l’Onze de Novembre ja no només homenatjaria els combatents de la Primera Guerra Mundial, sinó també tots els morts per França. L’Onze de Novembre també es festiu a Bèlgica i al Canadà.