LONDRES. “Recorda, recorda, el Cinc de Novembre”. Així comença la cançó popular que commemora els fets històrics que s’amaguen darrera la data en qüestió. Un dia que els britànics emmarquen al calendari per recordar el fracàs d’un atemptat contra la família reial britànica, que havia de tenir lloc el Cinc de Novembre de l’any 1605. La conspiració de la pólvora, el nom que rep aquest intent de cop d’estat, estava organitzada per un grup de catòlics que tenia per objectiu destruir el Palau de Westminster quan tota la família reial i l’aristocràcia fossin a dins. Per quina raó? Perquè volien instaurar un nou rei que no fos de religió protestant i que tornés a establir vincles amb el Vaticà. Guy Fawkes (1570-1606), militar britànic, va ser un dels líders d’aquest complot i el que més en va pagar les conseqüències. De fet, si l’atemptat no va tenir lloc és perquè va ser enxampat a la seu del Parlament de Londres, un dia abans de l’atemptat, manipulant tones de pólvora.

 

Bonfire Night i rebuig polític

Des de llavors, el poble britànic recorda, cada Cinc de Novembre, el fracàs d’aquesta conspiració en una nit que, al llarg del temps, ha anat rebent noms diferents: Bonfire Night, Guy Fawkes Night, o fins i tot, Fireworks Night. La pirotècnia és la gran protagonista d’aquesta festivitat que, en els seus orígens, tenia per tradició cremar ninots fets de roba amb la cara de Guy Fawkes, impulsor de la conspiració. Actualment, aquesta crema simbòlica s’ha reduït a espectacles pirotècnics encara que hi ha qui en conserva el significat.

Continua sent l’excusa perfecte per cremar, en sentit figurat, representacions de persones no estimades pel poble. “L’any 2004, per exemple, vam cremar figuretes de Blair”, explica l’Iris, professora de comunicació a la Regent’s University. “Aquesta festa és més forta en pobles del sud d’Anglaterra on cremen cares de la reina o del Papa”, afegeix.

Per alguns, la Bonfire Night és una nit per expressar rebuig o desacord per segons quins afers polítics o socials. Cada Cinc de novembre, el grup Anonymous convoca manifestacions de protesta en contra del sistema. La d’aquest any, que s’ha batejat amb el nom de “la Marxa de les mil màscares”, va acabar amb tres policies ferits i amb 28 detinguts. Els manifestants, tots coberts amb màscares, protestaven en contra del capitalisme, la vigilància massiva i els abusos als drets humans.  Tot i aquest caràcter reivindicatiu però, el cert és que la Bonfire Night actual s’ha separat de les conviccions religioses i patriòtiques que li donen origen.

Encara que ha perdut el patriotisme inicial, la Bonfire Night també serveix per fer reivindicacions polítiques

A dia d’avui sembla ser, més que res, l’excusa per organitzar espectacles pirotècnics als parcs o altres espais oberts. En molts casos, s’han de comprar entrades per avançat ja que s’omplen de seguida. La majoria ni tan sols se celebren el propi dia cinc, sinó que s’han traslladat perquè coincideixin amb cap de setmana.

Bonfire night 2Tot tipus de joguines que il·luminen es posen a la venda, durant aquesta nit, pensant en el públic infantil. GEORGINA GARRIGA

Esdeveniment familiar

Una tradició convertida en oportunitat comercial? “La veritat és que venim cada any perquè els nens vegin els focs artificials, els fa molta il·lusió. Els espectacles que fan aquí sempre són dels millors de Londres”, explica en Tom mentre treu el seu fill petit del cotxet. A Victoria Park no hi cap ningú més. Milers de persones ocupen l’esplanada més gran del parc des d’on es llançaran els petards. Són les set de la tarda però el cel ja està pintat de negra nit. Hi ha desenes d’estants amb menjar i, sobretot, de joguines que fan llumetes i es converteixen en l’objectiu dels nens petits i el malson dels pares.

Després de gairebé mitja hora de focs artificials amb música de fons, la gent abaixa els telèfons mòbils per deixar de gravar i fer fotos. La majoria, han seguit l’espectacle des de les pantalles del telèfon més que no pas mirant el cel. I és que les xarxes socials també són molt presents en aquesta nit. Tothom comença a mobilitzar-se ja sigui per anar a menjar alguna cosa, o de tornada al metro. Fins el proper Cinc de novembre, per tornar a celebrar aquesta nova Bonfire Night 2.0.