ATENES. Des de primera hora del matí de divendres la presència dels pagesos es va fer notar. Les entrades a la capital grega estaven plenes d’autobusos i tractors que es dirigien al centre de la ciutat per assistir a les diverses convocatòries programades. No va ser una arribada pacífica. Arran de la prohibició de no deixar pas a alguns dels tractors, es van produir diversos enfrontaments entre policia i pagesos. De manera quasi simultània, treballadors del camp procedents de Creta es van concentrar davant del Ministeri de Desenvolupament Rural. “Estem massa enfadats per quedar-nos a casa”, cridaven.  A l’acció es van sumar alguns agricultors del Peloponès amb una pancarta que deia: “Tsipras no té vergonya”. En total, prop de 800 persones van reunir-se davant l’edifici públic, cap el qual van llençar bombes de fum, tomàquets i pedres. Les forces de seguretat gregues que el custodiaven van respondre amb gasos lacrimògens i quatre detencions.

Alguns agricultors del Peloponès duien una pancarta on es llegia: “Tsipras no té vergonya”

A la tarda, però, les tensions es van apagar. Una marxa amb 10.000 assistents – segons la policia – va recórrer el centre de la capital grega. Una vintenta de tractors tancaven la manifestació, en la qual conductors i copilots onejaven banderes i feien sonar les seves botzines. Tots ells eren rebuts amb aplaudiments i mostres de solidaritat per part dels vianants. La concentració va culminar a la plaça Syntagma, davant del Parlament grec. La plaça de la Constitució es va convertir en l’aixopluc d’alguns pagesos, que hi van plantar tendes de campanya per passar-hi la nit tal i com havien advertit que farien en els darrers dies. No obstant, les manifestacions no van acabar a aquí. El dissabte al matí unes 12.000 persones, segons el recompte oficial de la policia, van tornar a manifestar-se a la plaça Syntagma després que s’hi convoqués una nova concentració, aquesta vegada per part del Front Militant de Tots els Treballadors (PAME).

Pa

Diversos pagesos es manifesten a la Plaça Syntagma. Helena Vazquez

 

Pagesos i govern: sense entesa

Els pagesos porten setmanes bloquejant les vies principals del país com a mesura de protesta. D’acord amb Vangelis Boutas, portaveu del Comitè de Coordinació de Bloquejos, els treballadors del camp exigeixen al govern que “retiri les seves reformes pel que fa al sistema de pensions i als impostos”. A més, volen que el govern prengui mesures per fer front a l’elevat cost de producció, ja sigui reduint el preu de l’electricitat per a l’ús agrícola o bé eliminant l’IVA dels productes agrícoles, entre d’altres.

Alexis Tsipras: “La negociació no pot començar de zero”

Boutas va assegurar recentment a la televisió pública ERT que “els pagesos estan convençuts de seguir endavant fins que el govern retiri la proposta”. Paradoxalment, el govern ha ofert diàleg als sindicats en nombroses ocasions però ha repetit que la “negociació no pot començar de zero”. Alexis Tsipras, primer ministre de Grècia, va advertir en una compareixença pública que les reformes del sistema de pensions “no són opcionals sinó necessàries per assegurar que el sistema de seguretat social té un futur”.