LONDRES. Milers de metges i professionals sanitaris han sortit al carrer aquest dissabte per protestar en contra dels plans del govern d’imposar un nou contracte per als metges residents. La proposta va ser anunciada unilateralment pel Secretari de Sanitat, Jeremy Hunt, i entraria en vigor l’agost de 2016. La British Medical Association (BMA) -el sindicat de metges- considera que el contracte afectaria de forma important els salaris i la jornada laboral i el qualifica de “no just, no segur”.

El líder del comitè de metges residents de la BMA, Johann Malawana, ha demanat a Hunt que deixi d’atacar-los i l’ha instat a reobrir “una negociació significativa” per pactar un nou contracte. Hores abans, el Secretari de Sanitat acusava la BMA d’“enganyar” i reiterava que el nou contracte no suposaria un empitjorament de les condicions laborals dels metges residents. Però els manifestants no es creuen les seves paraules, i demanen la dimissió de Hunt del capdavant de la sanitat.

Les negociacions per pactar un nou contracte es van trencar a l’octubre de 2014, i el mes passat la BMA va rebutjar reobrir les converses acusant el govern de mà dura. Al setembre, els conservadors van anunciar que la seva proposta s’imposaria l’agost de l’any vinent, generant protestes multitudinàries en diversos punts d’Anglaterra -les altres regions del Regne Unit no implementaran aquest contracte-.

 

Problemes estructurals

Un dels punts més controvertits de la proposta és que les hores de jornada laboral considerades “normals” s’ampliarien, i passarien a ser de les set del matí a les deu de la nit, i de dilluns a dissabte –actualment ho són de set del matí a set de la tarda, de dilluns a divendres–. Això implica que els residents deixarien de rebre pagues extra per treballar en aquestes franges, cosa que creuen que suposaria fins a un 30% de reducció salarial i els obligaria a treballar més torns de nit i caps de setmana.

Aquesta retallada salarial podria empitjorar encara més un sistema sanitari que consideren amb seriosos problemes de finançament i de manca de personal. “Estem molt desmoralitzats. La NHS està insuficientment finançada, infravalorada i no és un molt bon ambient de treball”, afirma Neil Singh, un metge resident a East Sussex i membre del sindicat Keep Our NHS Public (“Manteniu el Nostre Sistema Sanitari Públic”).

Pancarta en una manifestació dels metges per la seguretat social a Londres Una de les moltes pancartes alçades durant el transcurs de la manifestació. Mireia Quingles

 

Els metges residents en són dels més perjudicats. Sovint han de cobrir torns de nit i caps de setmana, amb molt poca supervisió de metges experimentats, i això té efectes negatius en la seguretat dels pacients. “Una gran proporció de les nostres hores estan fora de la franja de nou del matí a cinc de la tarda [la jornada laboral normal], i durant aquest temps tenim molt poca cobertura, treballem sense protecció i tenim molta responsabilitat per la vida i la mort”, explica Neil Singh. Hanna Barren Brown, una estudiant de medicina que ha participat en les protestes preocupada pel seu futur laboral, afirmava: “Si tens un metge esgotat, un metge que ha estat tractat malament durant molts anys, no serà el metge que vols prenent decisions entre la vida i la mort”.

Un problema relacionat és el de la fuga de cervells. “Amb la introducció d’aquestes retallades salarials, desafortunadament, els millors metges residents marxaran del país, i hi haurà molts forats en els nostres serveis i això afectarà la seguretat dels nostres pacients”, afirmava Iranthi Meththananda, una altra metgessa resident. De fet, en els tres dies posteriors a fer-se públics els nous contractes, el General Medical Council -l’entitat a la qual tots els metges estan registrats- va alertar que havia rebut 1.644 sol·licituds de certificats necessaris per treballar a l’estranger, quan generalment en rep entre 20 i 25 al dia.

 

Prop de la vaga

Si el govern no fa un pas endavant per negociar, la BMA consultarà els metges sobre la possible convocatòria d’una vaga el proper 23 d’octubre. És una idea que ronda al cap de molts dels manifestants, però els preocupen les conseqüències negatives que podria tenir en la seguretat dels pacients.

“Els treballadors sanitaris estan tan compromesos que no els és fàcil fer vagues, perquè senten que estan deixant els seus pacients morir. Però el problema és que els polítics senten que poden abusar del personal sanitari perquè mai faran una vaga”, afirma Neil Singh. Aquest membre del sindicat Keep Our NHS Public, però, defensa una vaga solidària de tot el personal sanitari per defensar el sistema de sanitat pública i fer front a les privatitzacions i la manca de finançament.

 

Ressò mediàtic

La jornada ha aplegat milers de metges i altres col·lectius sanitaris, i ha comptat amb la participació de personalitats de primera línia política, com ara la responsable de sanitat dels Laboristes, Heidi Alexander, que ha afirmat que el govern “està equivocat en voler eliminar salvaguardes que eviten que els residents treballin hores excessives i esgotadores”. Alexander també ha acusat el govern de “castigar el personal per la seva pròpia mala administració de la NHS”. L’exsecretari de Sanitat i parlamentari conservador, Dan Poulter, també ha mostrat les seves crítiques a la proposta de Hunt en un vídeo que s’ha fet públic durant la manifestació.

Diverses personalitats destacades, com ara l’escriptora J.K. Rowling, han donat suport als metges residents des de les xarxes socials. Es calcula que unes 20.000 persones han participat en la manifestació, que ha arribat a les portes del Parlament de Westminster.