GLASGOW (Escòcia). Al Yesbar només la llum de les pantalles de mòbils i ordinadors il·luminen els rostres d’un grup de catalans que, a través de Facebook, han decidit seguir plegats l’escrutini de les eleccions. Són les set de la tarda hora escocesa i els col·legis electorals ja han tancat a Catalunya. Tots ells, una desena, s’estrenyen en tres taules diminutes per seguir els resultats de les eleccions en directe. L’escrutini avança de mica en mica i ofereix una victòria parcial de Junts pel Sí (JxSí). Una de les noies ha dut una estelada que han penjat a una de les finestres del local, i una altra una bandera escocesa. L’establiment on es troben és simbòlic, sobretot pel que el seu nom representa. El grup decideix fer-se una foto i així recordar el moment històric que esperen viure. Li ho demanen a una parella de la taula veïna. L’home s’aixeca i els pregunta “Com va tot?”, “Ja sabeu els resultats?”. Ell i la seva dona són escocesos i saben perfectament què està passant a Catalunya. Li diuen que tot just porten un 2% escrutat, però que els partits proindependència guanyen. “Good”, respon, “bona sort”, i torna al seu lloc.

La gent, impacient, va mirant el mòbil. Molts d’ells s’han descarregat l’aplicació de les eleccions, però també tenen un ull posat a Twitter, Catalunya Ràdio i, quan la connexió WIFI els ho permet, el 3alacarta. Així és com es viuen unes eleccions lluny de casa, uns comicis on molts d’ells no han pogut exercir el seu dret a vot a causa de les traves que hi ha hagut per votar des de l’estranger. Els únics que ho han fet han estat l’Eulàlia i el Marc. Ella ho va fer per correu abans de marxar a Glasgow, on ha vingut de vacances per visitar uns amics que va conèixer mentre hi era d’Erasmus. Ell, en canvi, professor de català a la Universitat de Glasgow, fa justament poques hores que ha tornat de Barcelona, on aquest cap de setmana hi ha anat expressament per votar. La resta, estudiants universitaris que són a Escòcia d’intercanvi, no han tingut la mateixa sort.Yesbar

 Exterior del Yesbar,  a Glasgow. Aina Soley

 

A mesura que avança la nit, el gran avantatge inicial de JxSí disminueix per un creixent Ciutadans que, sobretot, ha esgarrapat vots a l’àrea metropolitana. Tot i així, hi ha un ambient general d’optimisme. Beuen sidra, sopen, miren qui perd un diputat i qui el guanya. “A quin poble ha guanyat la CUP?”. “On Ciutadans?”. “A Twitter diuen que l’escrutini ja va cap el 37%”. Al seu voltant, tranquil·litat: tot i ser el Yesbar, la gent asseguda a les taules no sembla saber que avui és un dia important a Catalunya. O potser sí que ho saben, i potser la reacció de la taula que té una estelada penjada és la que és exagerada.

El vespre avança, i a mida que s’aproxima al 90% dels vots escrutats, la gent va marxant. Ara ja poca cosa canviarà. Sensació agredolça: per una banda, Junts pel Sí ha guanyat clarament; per l’altra, han mancat vots per arribar a la clara majoria del 50%. Potser els vots de catalans a l’estranger com els d’aquesta taula, que no han pogut votar i que pel que sembla estan a favor de la independència. Tot i així no ha estat una mala nit, o almenys aquesta és la impressió que es mostra en els seus rostres. Ara els esperen uns mesos emocionants que, tot i viure’ls fora de casa, seguiran amb molta atenció.