SANTIAGO DE XILE. El mes de març d’aquest mateix any el nord de Xile quedava pràcticament inundat a causa d’unes fortes pluges que van provocar 31 morts i 49 desapareguts. Poc més de quatre mesos després, un altre temporal ha colpejat el país andí en la última setmana. Aquest cop les conseqüències no han estat tan dramàtiques però el nombre de regions afectades ha estat més alt ja que el sistema frontal de pluja i vent ha actuat des del desert d’Atacama -al nord del país- fins a la zona central -al sud de Santiago-.

Tempestes fortes, grans ratxes de vent, desbordaments de rius, inundacions i, fins i tot, onades que han deteriorat part de la costa xilena. Aquests han estat alguns dels efectes del temporal en els últims dies. Ciutats icòniques de la costa central com Valparaíso o Viña del Mar s’han vist molt afectades com també les regions del nord, caracteritzades per l’aridesa del desert d’Atacama.

 

Temporal i danys al nord de Xile

FONT: Oficina Nacional de Emergencia del Ministerio de Interior y Seguridad Pública de Chile (ONEMI)

 

I és que en una zona considerada la més seca del planeta, les pluges han causat grans destrosses i nombrosos al·luvions que han obligat les autoritats a declarar l’estat d’emergència a diverses regions. La província de Tocopilla, al nord del país, exemplifica la gravetat i l’excepcionalitat d’aquest temporal: en tres hores van caure fins a 12,6 mm d’aigua, el mateix que cau en més de set anys de pluges normals.

Amb tot això, fins al moment el temporal s’ha saldat amb sis morts, un desaparegut, 1.545 damnificats, 222 persones evacuades, prop de 500 aïllades, 108 habitatges destruïts i 390 llars amb danys majors, segons informa l’Oficina Nacional d’Emergències (ONEMI). A aquestes xifres, cal afegir-hi els més de 10.000 usuaris que s’han quedat sense electricitat així com el tancament d’escoles i carreteres.