AARHUS (Dinamarca). L’anterior govern danès va aprovar a principis de febrer un pla d’acció orgànic per a Dinamarca, amb la voluntat de situar el país al capdavant de tots els altres en matèria d’ecologisme. Per assolir aquest objectiu, la iniciativa es focalitza en la producció, per la qual cosa demana que es dupliqui la superfície cultivada orgànicament de cara el 2020, i també en el consum. En aquest sentit fins l’any 2018, el pla té la voluntat que les cuines públiques canviïn de model i per tant, preveu que es destinin al voltant de 8 milions d’euros per ajudar-les a incrementar el seu ús d’aliments ecològics.

Però el triomf del bloc de dretes a les darreres eleccions del mes de juny, podria truncar els ambiciosos propòsits de la mesura. Si bé aquesta segueix vigent, l’actual parlament no comparteix l’objectiu de servir el 60% de menjar ecològic a les institucions públiques. Tenint en compte que la disparitat entre el preu dels productes ordinaris i els orgànics és encara el principal obstacle per a molts establiments, la retirada d’aquest ajut podria ser un altre entrebanc per a fer efectiu aquest canvi de model.

De fet, els treballadors dels establiments públics i privats enalteixen els avantatges dels aliments lliures de pesticides, però adverteixen que l’única manera de convertir Dinamarca en un país totalment ecològic és que el seu preu estigui a l’abast de tothom.