BUENOS AIRES. Els argentins han votat aquest diumenge 9 d’agost en les eleccions primàries, obertes, secretes i obligatòries conegudes com a PASO. En aquests comicis s’han decidit les llistes que els diferents partits polítics presentaran a les eleccions presidencials del 25 d’octubre. També han escollit les llistes dels senadors i diputats nacionals així com els candidats al Parlament del Mercosur. A més, en sis províncies, entre elles Buenos Aires, s’han decidit els candidats a l’executiu provincial i altres càrrecs locals.

Victòria d’Scioli, res decidit

Daniel Scioli, únic candidat presentat pel Front per a la Victòria (FpV), el partit que governa actualment, ha estat el més votat amb un 38,4% de l’escrutini i aspira a ser el relleu de Cristina Fernández de Kirchner, presidenta de la República. Per la seva banda, Mauricio Macri, exalcalde de la capital argentina i expresident del club de futbol Boca Juniors, ha estat escollit candidat de la coalició de dreta Cambiemos, que ha obtingut el 30,1% dels vots. Macri es presenta com a principal competidor per ocupar la Casa Rosada. Altres quatre candidats han superat la barrera del 1,5% dels vots per presentar-se a les eleccions presidencials.

 

Mauricio Macri (Cambiemos) es postula com a principal alternativa al kirschnerisme. Vicente López, província de Buenos Aires

Mauricio Macri (Cambiemos) es postula com a principal alternativa al kirschnerisme. Vicente López, província de Buenos Aires

 

El tercer en discòrdia, Sergio Massa, líder de la coalició UNA, amb un 20,6% dels vots pot convertir-se en un actor decisiu de cara a les presidencials. El sistema electoral argentí estableix que si un candidat no obté més del 45% dels vots o un 40% dels vots a una distància de deu punts sobre el segon es produeix una segona volta amb els dos partits més votats. En el context actual, un eventual suport de Massa per un dels candidats majoritaris podria decidir els comicis. Tant Scioli com Macri, van picar l’ullet al candidat de l’UNA en els seus discursos de la nit electoral.

Fernández s’imposa a Buenos Aires

En la competició interna més atractiva, l’actual cap del gabinet Kirschner, Aníbal Fernández s’ha imposat a Julián Domínguez com a candidat del FpV a governador de la província de Buenos Aires. La formació kirschnerista ha acumulat el 40,5% dels vots en el seu feu històric, tot i que la candidata més votada ha estat Maria Eugenia Vidal, de Cambiemos, amb un 29,4% dels vots.