LONDRES.  Amb l’arribada de la tardor, els patis de les escoles britàniques es converteixen en zones de competició del tradicional joc dels Conkers. Generació rere generació, els més petits recol·lecten els fruits del castanyer d’Índia –els conkers, similars a les típiques castanyes de tardor–, els fan un forat pel qual hi passen una corda, i es repten els uns als altres. “L’objectiu és aixafar el conker del teu rival”, explica Jeremy Simons, jutge principal del Campionat de Conkers més gran del Regne Unit, que s’ha celebrat aquest diumenge al parc de Hampsted Heath, a Londres.

Malgrat l’impacte de la globalització i les noves tecnologies, aquest tradicional i senzill joc ha perdurat durant els segles, mantenint la seva popularitat entre petits i grans. “Hi jugàvem molt quan érem petits, perquè els meus pares tenien un castanyer a casa”, narra en Dreyden, un jove de 24 anys que ha pres part en el certamen d’aquest diumenge. “Quan vam veure que aquí s’hi jugava una competició vam pensar: hi hem d’anar”. Ha vingut amb l’Oliver, que també afirma que aquest joc li fa reviure moments de la seva infància.

I és que la tradició de recol·lectar aquests fruits durant la tardor està molt arrelada a la cultura britànica. L’Anna i l’Andrea, dues noies de Surrey, expliquen que “quan érem petites col·leccionàvem les castanyes i les cuinàvem al forn i, de vegades, ens les llençàvem entre nosaltres”. És, però, el seu primer cop en una competició de conkers. 

Malgrat l’impacte de la globalització i les noves tecnologies, aquest tradicional i senzill joc ha perdurat durant els segles

“Juguem als Conkers!“. Aquest lema dóna el tret de sortida a la competició, amb prop de 200 jugadors distribuïts en 5 categories per edats. “Cada partida dura 5 minuts, i cada jugador té 3 intents de colpejar el conker del rival per torn. Si no aconsegueix trencar-lo, es compta el nombre de cops”, explica Simons, que també és vicepresident del comitè de gestió de Hampsted Heath. Malgrat semblar fàcil, cal molta punteria, i entre els concursants abunden les estratègies. També hi ha lloc per les trampes: alguns remullen els conkers en vinagre o els cuinen al forn perquè es facin més durs i més difícils de trencar. Per evitar-ho, els organitzadors són qui donen els conkers als concursants.

Després d’una sèrie de rondes, s’anuncien els guanyadors, premiats amb un conker d’or. Són els qui han aconseguit aixafar més conkers dels seus adversaris. “He practicat molt la tècnica a casa abans de venir”, confessa la Kirsty, una de les semifinalistes.

IMG_1152

Una llarga tradició 

“Els Conkers és un joc al qual els nens han jugat durant molt i molts anys, possiblement centenars d’anys”, afirma Simons. De fet, els castanyers d’Índia van ser introduïts per primer cop al Regne Unit a partir del segle XVII, però possiblement ja abans es jugava a aquest joc amb altres elements, com ara avellanes o closques de cargol. El primer joc del qual es té constància data del 1848 a l’Illa de Wight.

L’any 1965, quatre pescadors locals a Ashton Green Village, cansats de no poder sortir a pescar per culpa del mal temps, van decidir començar a organitzar competicions de Conkers per passar l’estona. Els certamens van començar a guanyar popularitat, fins a convertir-se en el Campionat Mundial de Conkers, que se celebra el segon diumenge d’octubre a Northamptonshire i aplega jugadors d’arreu del món. Els més amateurs, però, poden seguir participant en el gran nombre de competicions que s’organitzen a ciutats i pobles del Regne Unit durant tota la tardor.