BEIJING. El grisós dels nínxols deixa pas a una floral simfonia de colors. Passejar entre els carrerons d’un cementiri xinès aquests dies suposa un parèntesi festiu entre la quietud amb la que normalment hi transcorren les hores. Centenars de colorides garlandes de flors, ofrenes gastronòmiques i encens són els protagonistes del festival Ching Ming, data que marca l’èxode de les grans ciutats xineses cap les necròpolis perifèriques per honrar als avantpassats.

Celebrat el quinzè dia després de l’equinocci de primavera, el Ching Ming assenyala el trànsit cap a unes temperatures més càlides i marca l’inici d’un període de record als ancestres familiars. El cel dels parcs s’omple d’estels volant, els restaurants són escenari de retrobaments amb parents llunyans i les companyies de transport es veuen obligades a reforçar els seus serveis. Unes jornades de memòria en en les quals les famílies netegen les tombes, retoquen les inscripcions de les làpides, cremen encens i fan ofrenes en forma de menjar, beguda i objectes que els recorden als que ja no hi són.

Flors adornen els ninxols d'un cementeri a Beijing

Garlandes de flors i reproduccions de bitllets decoren les parets del cementiri revolucionari de Babaoshan a Beijing. Raquel Pérez

 

Els carrerons del cementeri revolucionari de Babaoshan (Beijing) són un d’aquells indrets que canvien les seves habituals obscures gales pel toc de color del festival. Les parets dels nínxols són adornades amb garlandes florals entre les quals, cada certs passos, la curiositat porta a descobrir-hi bitllets de colors. I és que una de les principals ofrenes que es realitzen durant el festival és la dels diners falsos. Ara bé, endinsar-se a les profunditats de l’escenari és també descobrir altres tipus d’accessoris de paper d’encens com telèfons mòbils o cotxes.

Les famílies netegen les tombes, retoquen les inscripcions de les làpides, cremen encens i realitzen ofrenes que els recorden als que ja no hi són

A la Xina continental, la part culinària de les celebracions del Ching Ming és protagonitzada pels qingtuan, unes pastes verdes d’arròs i civada i farcides amb pasta de fesols. Si es viatja a Taiwan –on la festivitat es commemora el dia 5 d’abril en honor a la mort de Chiang Kai-Shek-, aquestes són substituïdes pels caozaiguo or shuchuguo.

Menjar en una tomba d'un cementeri a Beijing

Les ofrenes als avantpassats van des de la fruita a les begudes, passant per la pastisseria o els dumplings. Raquel Pérez

 

Allà on descansa la revolució

En xinès significa literalment “les vuit muntanyes del tresor” i a les seves vessants hi reposen els herois revolucionaris de més alt rang, alts càrrecs de govern i persones cèlebres per les seves contribucions a la societat. El mausoleu de Mao presideix un dels extrems de la plaça de Tiananmen, però la seva revolució descansa al districte de Shijingshan. Caminar pels carrerons del que primer va ser construït com un temple en honor al general Gang Bing i posteriorment designat àrea de retir d’eunucs i concubines, és tota una lliçó d’història sobre la República Popular de la Xina.

Els líders comunistes del grup dels Vuit Veterans Chen Yun, Zhu De o Ren Bishi, estrangers com el periodista Israel Epstein o, durant uns anys, Puyi, l’últim emperador de la Xina. Tots ells són alguns dels noms que descansen en aquest modern cementeri fundat el 1951, dividit en diverses seccions. Transitar per aquestes és desobrir com l’espai serveix per categoritzar les diverses persones que hi descansen. Mentre que gran part dels soldats de peu romanen enterrats als turons, els oficials, líders i herois nacionals reposen en unitats diferenciades. Babaoshan és un simbòlic indret on el poder i la posició segueixen vius més enllà de la mort.

Dues parelles miren tombes al cementeri de Beijing

Dues parelles es detenen al cementiri revolucionari de Babaoshan. Raquel Pérez

 

El mateix ocorre amb els nínxols, on la posició de moltes tombes a la paret -centrades, a munt o a un costat- també ve determinada pel rang que la persona va ocupar en vida. Ser enterrat a Babaoshan és considerat per molts un gran honor i, degut a les limitacions d’espai, la permanència en un nínxol té una data d’expiració de deu anys. Segons un esbós presentat el 2013 a la pàgina web de la Beijing Commission of Urban Planning, les autoritats municipals ampliaran la capacitat del cementeri amb 10.020 nous nínxols. En paraules del director Dong Libo al diari China Daily, Babaoshan ja ha excedit els 30.000 nínxols ocupats i s’apropa a l’aforament total –estimat entre els 32.000 i 33.000-.