SANTIAGO DE XILE. Estudiants i professors de tot Xile han sortit al carrer en diversos punts del país en una manifestació que ha convocat la Confederación de Estudiantes de Chile (CONFECH), l’organització que agrupa els estudiants de totes les universitats xilenes. La marxa més multitudinària s’ha registrat a la capital, Santiago, on hi havia fins a 80.000 persones, segons els organitzadors. La jornada ha transcorregut sense greus incidents més enllà d’alguns disturbis aïllats entre un petit grup de manifestants i la policia, que ha utilitzat canons d’aigua i gas lacrimogen per dispersar els estudiants.

La manifestació s’emmarca dins el context de la reforma que planteja el Ministeri d’Educació . El govern de Michelle Bachelet vol canviar el finançament de l’educació superior i introduir la gratuïtat per als estudiants que compleixin certs requisits. Però el moviment estudiantil rebutja d’arrel aquesta reforma. La presidenta de la Federación de Estudiantes de la Universidad de Chile (FECH), Valentina Saavedra, deixava clara aquesta postura en el discurs de clausura de la marxa: “No volem més vestits a la mesura dels empresaris de l’educació, no volem qüestions superficials, volem transformacions profundes”.

I és que els estudiants xilens reclamen un replantejament estructural de tot el sistema d’educació. Consideren que aquestes reformes són massa superficials i les qualifiquen d’improvisacions del govern ja que en les últimes setmanes han canviat els criteris en diverses ocasions. Una de les modificacions més conflictives ha estat en el llindar de la gratuïtat. D’estar destinada al 60% dels estudiants més vulnerables de les universitats públiques, a rebaixar-se al 50% a canvi d’introduir algunes universitats privades en el benefici de la gratuïtat.