SANTIAGO DE XILE. Situació convulsa la que està passant Michelle Bachelet, presidenta de Xile, en els últims mesos: des dels casos de corrupció que han esquitxat el seu govern i la seva família, a l’oposició de diversos sectors de la societat davant el conjunt de reformes que està impulsant. Tot això passant pels canvis de ministres i, en definitiva, un seguit d’esdeveniments que estan afectant la popularitat de la dirigent xilena.

De fet, una enquesta publicada el mes passat va deixar el nivell de desaprovació més alt dels seus dos mandats. Només el 27% de la població aprova la mandatària mentre que el 68% la desaprova, un percentatge que iguala els pitjors nivells històrics de l’expresident Piñera. A més, l’avaluació del seu govern també està en crisi ja que arriba als pitjors nivells des del 2006 amb un 73% de desaprovació.

 

Evolució de l’aprovació i desaprovació de Michelle Bachelet

 

 

FONT: GFK Adimark

 

Però les bones notícies han arribat a la Moneda. I és que una recent enquesta feta a periodistes llatinoamericans l’ha col·locada com la dirigent més ben valorada a la regió junt amb l’uruguaià Tabaré Vázquez i el colombià Juan Manuel Santos. En contraposició amb les valoracions ciutadanes, Bachelet rep l’aprovació del 60% de la premsa llatinoamericana basant-se principalment en dos puntals que, segons l’enquesta, flaquegen a la resta del continent: la llibertat de premsa i la política econòmica.

Però la corrupció també ha passat factura. L’enquesta suspèn la presidenta xilena en aquest àmbit de la mateixa manera que la resta de dirigents llatinoamericans. Bachelet s’ha vist greument perjudicada després dels tres casos de corrupció que han sortit a la palestra els últims mesos. Primer va ser el cas Caval, on està involucrat el seu fill Sebastián Dávalos, que també exercia com a assessor del govern, per un presumpte delicte de tràfic d’influències i ús d’informació privilegiada.

Després l’ombra de la corrupció va entrar al govern amb el cas Penta, pel qual s’està investigant, entre molts d’altres, el ministre d’Obres Públiques, Alberto Undurraga. I, a més, el cas Soquimich involucra a diversos assessors del govern per un presumpte finançament il·lícit durant la campanya electoral de Bachelet en les eleccions presidencials del 2013.