El despertar mediambiental de Kip Andersen va arribar després de veure Una veritat incòmoda. Convençut que la suma de les petites accions individuals ajudaria a revertir el canvi climàtic, el resident a San Francisco va reduir dràsticament el seu consum d’aigua i electricitat, alhora que reciclava meticulosament o substituïa el cotxe per la bicicleta. Ara bé, un dia mentre navegava per Internet va veure’s sorprès per les xifres de l’impacte que l’agricultura animal té sobre les emissions globals de gasos efecte hivernacle. Juntament amb Keegan Kuhn, Andersen es va llençar a l’aventura de codirigir Cowspiracy: El secret de la sostenibilitat. Vegà, professor de ioga i ara també fundador de la productora Animals United Movement, l’estatunidenc visita Barcelona convidat per una nova marca d’aliments vegans i l’UPF-Centre for Animal Ethics per estrenar el seu segon llargmetratge, What the Health. Si com a documentalista novell Andersen es preguntava com podríem estar ignorant una de les causes principals del canvi climàtic, ara amb What the Health llença una altra incògnita a l’audiència: i si el secret per prevenir i revertir algunes malalties cròniques fos una dieta sense carn ni productes làctics?

 

El teu primer documental, Cowspiracy, va ser tot un èxit. Ara titules el segon amb un joc de paraules exclamatiu: What the Health. Què hi té a veure amb el teu treball periodístic?

What the Health és la continuació de Cowspiracy, on investigàvem el silenci informatiu que hi ha al voltant dels productes càrnics i làctics com una de les principals causes del canvi climàtic. L’agricultura animal causa un major impacte sobre la generació de gasos d’efecte hivernacle que la indústria dels transports o la generació d’electricitat, ho anuncia l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) ja farà una dècada però això no arriba a oïdes de la ciutadania. Mentre realitzàvem aquesta investigació, vam descobrir que la mateixa història es repetia en el camp de la salut. Hi ha una correlació entre la ingesta d’aquests productes i malalties cardiovasculars, diabetis i algunes tipologies de càncer, però les indústries productores, les farmacèutiques i les organitzacions de la salut oculten part d’aquesta informació. 

La narrativa del documental se centra en els Estats Units, on s’ha rodat. Tanmateix, l’encobriment que denuncieu és local o és una problemàtica global?

A What the Health no només ens centrem en la salut personal, sinó que ampliem el seu àmbit d’acció a la comunitat i al planeta. Sense cap mena de dubte, és un assumpte transnacional. Durant la gira de promoció de la pel·lícula que estem fent per Europa ens hem trobat persones a l’audiència amb històries molt similars. Per exemple, la gent pensa de manera generalitzada que la diabetis ve del sucre o és una malaltia genètica. Doncs no, la diabetis també ve per dietes que contenen consum de greixos animals. A la pel·lícula recollim el testimoni de malalts que eliminen els greixos animals del seu dia a dia i en qüestió de setmanes recuperen qualitat de vida.

 

Andersen al Campus de Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra abans de presentar el seu segon documental, What the health. Maria Rubio

A Cowspiracy, valoràveu que ONGs com Greenpeace, Rainforest Action Network o el Sierra Club han fracassat en la denúncia de l’impacte de l’agricultura animal. Ara, al tràiler de What the Health també us adreceu a entitats com l’Associació Americana de la Diabetis o la Societat Americana del Càncer. 

Al documental tracem el rastre directe dels diners provinents de l’agricultura animal o de les farmacèutiques cap a organitzacions especialitzades en la salut. Només d’observar la pàgina de la Societat Americana del Càncer ja trobem Pizza Hut entre els seus aliats corporatius, i de fet el mateix amb l’Associació Americana de la Diabetis: s’observen receptes patrocinades per Kraft Foods -empresa estatunidenca que és propietària de marques com Oscar Mayer, entre altres-.

Heu rebut algun tipus de pressió per part d’aquestes indústries o grups d’interès per tal de silenciar el missatge de What the Health?

Sí, ens ha resultat molt difícil entrevistar representants d’aquestes associacions. La impressió que tenim és que són ben conscients del que està passant però rebutgen parlar-ne, és l’única resposta lògica possible. Estan promocionant menjars i receptes a les seves pàgines web que causen les malalties que han de prevenir. Per exemple, si entres al web de la Societat Americana del Càncer pots veure que, entre els ingredients d’una cistella saludable, recomanen la ingesta de carns enllaunades i de gall d’indi processat. El mateix passa amb l’Associació Americana de la Diabetis, que proposa un seguit de receptes amb carns vermelles. Com es defensa això? La seva estratègia es basa en ignorar-nos i no donar publicitat a la nostra denúncia, per evitar així que el missatge arribi a més gent.

Andersen defensa el veganisme com a mètode de lluita per la salut individual, comunitària i del planeta. Maria Rubio

 

Què es pot fer a nivell de consumidor per revertir això i cuidar la nostra salut? En entrevistes prèvies recomanaves l’adopció d’una dieta i estil de vida vegà.

Estudiar i millorar els nostres coneixements sobre la dieta, alhora que compartir tota informació que trobem amb els nostres cercles familiars o d’amistat. Alguns dels testimonis personals als quals entrevistem a What the Health els van diagnosticar malalties cardiovasculars, arran del qual van renunciar a més medicació i van adoptar una dieta vegana. La salut no només és una cosa física sinó un estat anímic, i amb una dieta adient podem aconseguir les dues. A més, ens trobem en un context d’evolució conscient de les societats, on els moviments de lluita se succeeixen amb els anys. L’abolició de l’esclavitud, les sufragistes, els drets del col·lectiu LGTBI+, etcètera. I ara és el temps dels drets humans, de reclamar el dret a la salut i la sostenibilitat del medi en el qual vivim. I de l’ètica. De l’evolució ètica cap a un mode de vida pacífic amb tots els éssers vius.

Llavors, és impossible menjar productes d’origen animal de manera sana i respectuosa amb el medi i amb nosaltres?

Si tens diabetis, malalties cardiovasculars o càncer, és impossible o molt difícil pel teu benestar. Però va més enllà de la salut entesa individualment. La dieta vegana traça una cruïlla entre la salut, la ment i l’esperit: no estaràs destruint el planeta, no estaràs destruint altres animals i no t’estaràs destruint a tu mateix. Part de la pel·lícula que estrenem ara parla de les evidències fisiològiques i biològiques que constaten que  l’ésser humà és frugívor. Els éssers humans emmalaltim perquè no estem fets per menjar carn. Hem d’adonar-nos de què som, prendre consciència de la nostra compassió com a éssers humans, entendre que ens aniria millor menjant vegetals i fruita, deixant així de matar animals.

“Quan parlem de medi ambient i salut parlem d’un sol tema: de l’addicció de la gent al greix animal”

Cowspiracy és un documental de culte per a l’antiespecisme i els moviments ambientalistes i What the Health ja comença a agafar empenta. Què ve després?

Seguirem treballant en qüestions que giren entorn d’aquestes dues, aquesta vegada en una pel·lícula sobre l’impacte de la pesca sobre els oceans. El canvi climàtic, la mala salut dels oceans i la caça són les bases per explicar els problemes de supervivència per a les espècies marines. És un gran tema del qual ningú no n’està parlant.

És obvi que tens un gran interès en el medi ambient i la salut. Per què s’ha de parlar d’aquests temes amb la urgència que tu l’hi poses?

Crec que la veritable salut no és tant la de l’individu sinó la de la comunitat, la de la teva família i la del teu planeta. Doncs bé, el consum de productes animals és una de les principals causes del canvi climàtic, el consum excessiu d’aigua, la contaminació de l’aigua, les zones mortes dels oceans, la destrucció dels boscos, l’extinció d’espècies animal, etcètera. Hem de fer un pas més enllà i veure que quan parlem de medi ambient i salut parlem d’un sol tema: de l’addicció de la gent al greix animal i de les seves conseqüències.